Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Cikotić: 5.930 migranata se nalazi u prihvatnim centrima

Pročitajte i ovo

VIDEO: Pripremite sok od lubenice!

Svi uvijek prave klasične sokove, od narandže, jabuke ili limuna. Sigurni smo da rijetko čujete za sok od lubenice. Zahida...

Most je dug 2440 metara, na rubovima će se postaviti zaštitna ograda od vjetra

Između stupnih mjesta S8 i S9, na 1500 metara udaljenosti od Komarne na kopnu i 900 metara od Brijeste na Pelješcu,...

U kupreškoj crkvi Svete Obitelji proslavljen 4. Obiteljski dan i 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

U nedjelju, 25. srpnja u prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu svečano je proslavljen 4. Obiteljski dan u...
U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nenad Nešić, poslanik DNS-a, pitao je kakva je situacija s migrantskom krizom i što Vijeće ministara poduzima po tom pitanju.

Odgovor mu je dao ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Kako je rekao, od ukupnog broja migranata koji se trenutno nalaze u BiH, a 20. septembra Služba za poslove sa strancima registiriala ih je 6.101, od tog broja njih 5.930 nalazi se u privremenim centrima.

– Postoji koordinacijsko tijelo koje djeluje kao operativni štab, ono s policijskim agencijama koordinira o kontroli ulaska i kretanja migranata. Ostvaruje komunikaciju s međunarodnim organizacijama, pomažu finansijski i stručno, kaže Cikotić.

Također, je naveo da je u tijeku ažuriranje plana aktivnosti i mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom, a ključni izazovi su “vezani za jačanje institucija države i ravnomjernu raspodjelu migrantske krize”.

- Advertisement -

Sljedeći fokus je, kako je naveo, na što kvalitetnijem zatvaranju istočne granice.

– Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da se primi 300 pripadnika, odnosno 250 policajca i 50 mlađih inspektora granične policije. Nadam se da će to doprinijeti u zaštiti granice kao i materijalno tehnička podrška od EU u smislu dronova, termalnih kamera – rekao je Cikotić.

Naglasio je da je potrebno urediti sistem identificiranja migranata.

– U regionu mi jedini vršimo biometrijsku identifikaciju, manje od jedan posto migranata ima bilo kakvu identifikacijsku informaciju iz zemlje porijekla. Odbacuju i ne nose dokumente. Potrebno je podići nivo instituta azila. S pravosudnim sistemom urediti procesuiranje migranata, jer imamo porast krivičnih djela – tvrdi Cikotić.

Neophodno je i pojačati suradnju s institucijama EU, i na pragu smo da realiziramo neke od sporazuma readmisije migranata. Prije dvije sedmice Vlada Pakistana je izrazila želju za potpisivanje sporazuma o readmisiji – rekao je Cikotić.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

FOTO | Otvoren najslađi kutak u našem gradu – palačinkarnica “Mljac – mljac”

U subotu 12. lipnja, na adresi Branitelja Domovine bb, svoja je vrata svečano otvorila palačinkarnica "Mljac-mljac". Ovo je prva...
- Marketing -

Posljednje objavljeno

BiH: Četverogodišnja djevojčica umrla od vrućine zatvorena u automobilu

Četverogodišnja djevojčica tragično je preminula u okolici Banje Luke u BiH nakon što je satima bila u zaključanom automobilu. Iz...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo