Subota, 20 kolovoza, 2022

Cijene u BiH rastu, plaće ostaju iste: Najavljuju se masovni prosvjedi i novi val iseljavanja

Pročitajte i ovo

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plaće ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražit će povećanje najniže plaće, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 posto mjesečne potrošačke košare.

Gospodarstvenici su protiv povećanja najniže plaće, jer će to, kažu, utjecati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje prosvjede u rujnu, javlja BHRT.

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac.

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne porezne olakšice i dobit. Očekuju da se u narednih mjesec dana kroz socijalni dijalog definira koliko je u postotcima moguće povećati najnižu plaću. Ako budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni prosvjedi.

“Naši poslodavci u regiji plaćaju najnižu stopu doprinosa na plate. Vlada RS daje sredstva za povećanje plata radnicima u gospodarstvu kod privatnih poslodavaca”, kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za gospodarstvo.

Privrednici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plaće. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je gospodarstvo preopterećeno, osobito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

“Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno to većina gospodarskih društava ne bi mogla izdržati i imat ćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti obim prouzvodnje”, ističe Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS.

“Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena osigurao povećanje plaća radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plaće dobivate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utječete na rast cijena”, navodi Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 posto prosječne plaće nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

“Vlada ne želi nastaviti socijalni dijalog da bi se povećala najniža plaća u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u rujnu organizirati masovne protsvjede”, ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Obitelj koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može osigurati prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni val iseljavanja iz BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo