Cijene piletine nikad se neće vratiti na prijašnje

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikada neće vratiti na prijašnje, tako da je teško za očekivati kako će pileći fileti iznositi 8-9 KM po kilogramu, kao prije godinu dana.

Cijene piletine i proizvoda od piletine u idućem razdoblju ne bi se trebale mijenjati, što znači da neće doći ni do njihovog pojeftinjenja, rekao je za Avaz Edin Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruga peradara u BiH.

Podsjetimo, val poskupljenja koji je zahvatio našu zemlju doveo je i do viših cijena pilećeg mesa, pa je tako prošle godine kilogram fileta iznosio čak 14 KM. Ta cijena se malo snizila i trenutačno se kreće od 11 do 13 KM po kilogramu.

Baš poput poljoprivrednika i mljekara i uzgajivači peradi se bore za opstanak, te se nadaju pomoći države kako bi proizvodnja opstala. Jabandžić je istaknuo da su problemi s kojima se peradari susreću mnogobrojni.

Mi imamo niz problema, prije svega tržište koje je dosta slobodno u odnosu na susjedne države, i problem je što smo zastali s radom na izvozu jaja jednodnevnih pilića na tržište EU. Također imamo problem neodgovarajuće količine proizvodnje žitarica u BiH. To su sve stvari koje muče peradarski sektor, naglasio je Jabandžić.

Osim pilećeg mesa znatno su skuplja i jaja, pa je za školjku od 30 komada potrebno izdvojiti minimalno 11 KM.

Nebriga države za domaće proizvođače dovodi do toga da se farme zatvaraju i cijene idu u nebesa, a na kraju najviše ispaštaju građani. U idućem razdoblju će biti provedena analiza iz koje će biti poznato koliko je farmi pilića ugašeno u 2022. godini.

Čeka se analiza izvješća iz prošle godine, nakon čega će se znati detalji o broju zatvorenih farmi, zaključio je Jabandžić.

Zakazan je 1. kongres peradara koji će biti održan od 10. do 12. svibnja u Banjoj Luci.

To će biti prilika da se prezentiraju svi potencijali peradarske proizvodnje u BiH, da se pokaže na kojoj je trenutno razini peradarstvo i da se ukaže na sve probleme koji muče peradarski sektor, kazao je Jabandžić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Predsjedateljica Krišto razgovarala s visokim predstavnikom Schmidtom

Novi video: Ne želi otići iz BiH, uz stalni posao otvorio kiosk i prodaje sa ženom