Četvrtak, 29 rujna, 2022

Cijene lete u nebo: Usporedili smo cijene namirnica u BiH, Hrvatskoj i Njemačkoj

Pročitajte i ovo

Rast cijena osnovnih životnih namirnica svakodnevno zadaje glavobolje stanovništvu u BiH. Ekonomsko svjetsko tržište se mijenja. Ekonomski analitičar Admir Čavalić za portal Raport.ba kazao je da smirivanje ekonomske situacije se može očekivati tek iduće godine.

Stanovništvo pretežno hoda šokirano među policama trgovačkih lanaca jer ne mogu da vjeruju da se iz dana u dan cijene mijenjaju, sve je skuplje i skuplje.

Urednici portala Raport.ba posjetili su prodavnice i zabilježili kolike su cijene osnovnih životnih namirnica i usporedili ih s cijenama iz Europe i regije. Dakle, maloprodajne cijene u BiH usporedili su s cijenama u njemačkim, hrvatskim trgovinama, a u korpu su stavili sve skupa devet proizvoda te na kraju zbrojiti gdje bi imaginarna kupovina bila jeftinija. Bitno je istaknuti da su se u korpi pronašli osnovni artikli koje kupuje veliki broj stanovnika, a koji su u posljednje vrijeme poprilično poskupjeli. U korpi su se našli sljedeći artikli: pola kilograma kave, litar mlijeka, litar suncokretovog ulja, kilogram bijelog brašna, čokolada Milka od 100 grama, kilogram krumpira, kilogram pilećeg mesa, pola kilograma tjestenine i kilogram banana.

Pola kilograma kave u BiH košta 9 KM, dok je u Hrvatskoj 10,40 KM, a u Njemačkoj 7,53 KM. Dok za kilogram brašna stanovnici u BiH moraju izdvojiti 1,99 u Hrvatskoj 1,90, a u Njemačkoj 0,87. Dalje, u korpi se našao i litar mlijeka za koji su izdvojili 1,65 u Hrvatskoj treba da izdvoje 1,90 dok u Njemačkoj 1,56 KM. Litar ulja koša 3,50 KM u BiH, u Hrvatskoj 3,38 KM, a u Njemačkoj je cijena ista kao i u BiH. Cijena piletine je drastično skočila posljednjih nekoliko mjeseci. Slobodno možemo da kažemo da je postala “luksuz” za veliki broj stanovnika u BiH, jer moraju platiti kilogram pilećih fileta 9,65 KM dok u Hrvatskoj to košta 5,72 KM, a u Njemačkoj 4.87 KM. Pola kilograma tjestenine u našoj zemlji je najjeftinije 0,90 KM dok je jedna od najskupljih 4,30 KM, u Hrvatskoj u prosjeku oko 1,80 KM, a u Njemačkoj 1,14 KM.

Cijena Milka čokolade, mliječna čokolada je 1,75 KM u Hrvatskoj 1,89 KM dok u Njemačkoj je najjeftinije i to cijena od 1,56 KM. Kilogram banana u BiH je 2,65 KM u Hrvatskoj 2,60 KM, a u Njemačkoj drastično jeftinije 1,71 KM. Ništa ovo ne bi bilo sporno da ne znamo da je prosječna neto plaća u Njemačkoj prema europskim podacima iznosi 2.952 eura, u Hrvatskoj 956 eura, a u BiH oko 1.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo