Srijeda, 6 srpnja, 2022

Cijene divljaju iz mjeseca u mjesec: Potrošačka košara u travnju 2.494 KM

Pročitajte i ovo

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za travanj 2022. godine iznosila je 2.493,84 KM i za 73,88 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košare u ožujku.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za veljaču 2022. iznosila je 1.046 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 41,94 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaru čine sljedeće kategorije: prehrana – 44,43 posto, stanovanje i komunalne usluge – 14,50 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,17 posto, obrazovanje i kultura – 8,02 posto, odjeća i obuća – 12,83 posto,  prijevoz – 5,53 posto i održavanje domaćinstva – 5,61 posto.

Prema navodima iz Sindikata, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri (3) trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest (11) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča o nevjerojatnoj hrabrosti, požrtvovnosti i vjeri misionarke Vedrane Ljubić

Napali su je mačetom, bila je na rubu smrti, vidjela je stvari koje običan čovjek ne može niti zamisliti,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo