Srijeda, 6 srpnja, 2022

Čerkez: Treba biti oprezan, moglo bi biti još pandemija

Pročitajte i ovo

Dvije godine pandemija koronavirusa harala je svijetom, ali izgleda da je došlo vrijeme da malo predahnemo od nje.

Iako u nekim zemljama i danas ima visok broj zaraženih u BiH situacija je stabilna.

Ovo je za Avaza kazao Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Situacija kada je u pitanju koronavirus je stabilna. Još uvijek imamo sporadične slučajeve obolijevanja međutim to nije u ovom trenutku ništa zabrinjavajuće. Radi se o lakšim slučajevima obolijevanja. Sve mjere su i dalje ukinute, a jedine koje su na snazi odnose se na zdravstveni sektor, kazao je Čerkez.

Čerkez dodaje kako zdravstveni sektor nastavlja pratiti situaciju oko pandemije te je istakao da ukoliko bude bilo kakva potreba za intervencijom da su u zdravstvenom sektoru spremni.

Ono što se zna da tijekom ljetnog perioda neće biti potrebe za intervencijama kada je korona u pitanju, samo ćemo morati biti oprezniji u onom prelazu u jesen, ali i tu bi trebali biti optimistični. Mislim da je najgore prošloistaknuo je Čerkez.

Čerkez je upozorio da je moguće u budućnosti očekivati slične pandemije kao što je koronavirus.

Savjet Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da se zemlje svijeta dobro pripreme za naredne pandemije kako se ne bi doveli u situaciju kao što je to bilo s koronom. Ovo je svijetu bila dobra pouka. Uništavanje ekologije, otapanje ledenjaka sve to može dovesti do novih pandemija.

Naime led se otapa i odmrzavaju se novi virusi stari tisućama godina. Ti virusi mogu dovesti do nove pandemije. Treba biti oprezan jer nova predviđanja govore da bi moglo biti još pandemija, upozorio je Čerkez.

Kada je u pitanju cijepljenje protiv COVID-19, Čerkez je kazao, da je njihovo savjetodavno tijelo pozvalo sve osobe koje su u riziku i one iznad 65 godina da prime četvrtu dozu cjepiva i to je i dalje na snazi. Kada su u pitanju djeca i cijepljenje, Čerkez je tu bio jasan te je kazao da se u Federaciji BiH mala djeca ne cijepe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Jeste li znali? Poslodavac u FBiH je dužan omogućiti radniku četiri slobodna radna dana zbog vjerskih praznika

Poslodavac u FBiH dužan je radniku omogućiti odsustvo do četiri radna dana zbog vjerskih praznika od kojeg su dva...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo