Čerkez: Direktori škola u Kiseljaku mogli su se i sami dogovoriti

Prvi dan nove školske godine u Srednjobosanskom kantonu obilježio je štrajk upozorenja prosvjetara zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora.

Pregovarački timovi Sindikata i Ministarstva obrazovanja, nakon godinu razgovora, usuglasili su kolektivni ugovor, međutim, za prošireni pregovarački tim Vlade SBK-a bio je neprihvatljiv pa su ponudili sasvim novi dokument, o kojem predstavnici Sindikata nisu željeli razgovarati.

Ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez ističe da je izlaz u pregovorima i da nema razloga za štrajk.

Očekujem da ponovo sjednemo s pregovaračkim timom Vlade i da vidimo kako će prihvatiti onaj prvi kolektivni ugovor koji smo usuglasili sa sindikatima, kaže Čerkez.

Uvođenjem devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja ove godine javlja se višak zaposlenih u srednjem obrazovanju, a problem će biti posebno izražen naredne godine.

Ove godine ne vidimo da su ljudi ostali bez posla, ali bez kompletne norme da. Oni se s tim na neki način slažu jer su svjesni da je uvođenjem devetogodišnjeg obrazovanja upravo ove godine došlo do tog vakuma budući da je određen broj djece, nakon osmog razreda, upisao srednju školu, a jedan dio je upisao deveti razred. Nastava je počela, a Vlada će biti informirana da smo formirali i odjele koji su ispod pedagoškog minimuma. To je način da amortiziramo stanje, navodi ministrica.

U osnovnima školama je 300 učenika manje, a zajedno sa srednjom u klupama ih je 500 manje. Prošle godine smo imali više od 21.000 učenika, a ove godine 20.880. Imamo manje učenika, da li zbog prirodnog priraštaja ili iseljenja, trebala bi dublja analiza. Ali i jedan i drugi razlog su utjecali na to da imamo manje učenika u ovoj školskoj godini, kaže Čerkez.

Početak školske godine obilježio je i bojkot nastave roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti u Kiseljaku, koji je uskoro i riješen.

Slučaj u Kiseljaku je mogao biti riješen na nivou dvojice direktora škola! To su više personalni odnosi među ljudima kada ne žele sjesti u dobroj namjeri. Mi smo taj problem riješili. Dobio se dovoljan broj termina u dvorani da sva djeca mogu vježbati, kazala je ministrica.

Gotovo cijelu godinu slučaj osnivanja srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, bio je u fokusu javnosti u našoj zemlji. Nova škola, iako osnovana, ne radi, a učenici idu u dvije postojeće.

Nova škola ne radi. I dalje rade dvije škole u koje djeca idu zajedno. Uvedena je grupa predmeta. Tako su 2007. godine uvedene islamska i katolička vjeronauka. Imaju časovi bosanskog i hrvatskog jezika, a ove godine za prvi razred uvedeni zemljopis i povijest. Osnivanje škole je bio dug proces, a to su tražili roditelji i lokalna zajednica! Mi smo iskoristili snagu sporazuma o povratku i uključili smo predmete koji će zadovoljiti interese, meni je žao reći, manjina, u ovom slučaju naroda u BiH, pojasnila je ministrica Čerkez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Obilježavanje 26. obljetnice pogibije Ludviga Pavlovića

Prema novom zakonu, kazna za sječu šume bit će i do 20.000 KM