Srijeda, 6 srpnja, 2022

Centar za edukaciju mladih uz podršku MUP-a SBŽ u akciji suzbijanja pristupa alkoholu maloljetnicima

Pročitajte i ovo

Centar za edukaciju mladih (CEM), u suradnji s Inspektoratom Ministarstva gospodarstva SBŽ i MUP-om SBŽ, početkom mjeseca kolovoza 2015. godine, nastavlja provedbu Akcije 18+, započetu 2013. godine. Ovom Akcijom nastoji se postići smanjenje prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, a sve s ciljem kreiranja zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade.

Trend konzumiranja alkohola, kao prve ovisnosti s kojom se susreću mladi danas, u stalnom je porastu u Bosni i Hercegovini, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice. Najveći problem kod ovog fenomena je njegova laka dostupnost, nekontrolirana medijska promocija, kao i niske cijene. Naime, cijena 2l alkohola u trgovinama jednaka je cijeni 1 l soka. Procjenjuje se da je konzumiranje alkohola među djecom i mladima dvostruko veće nego što je bilo u generaciji njihovih roditelja.

U akciji pod nazivom „Tajni kupac”, koju CEM, od 2013. do 2015. godine, kontinuirano provodi u trgovačkim centrima u Travniku, maloljetni volonter CEM-a je uspijevao kupiti alkohol u svakom od centara, a da ga trgovci nisu pitali za godine starosti, niti zatražili ličnu/osobnu kartu, te su tako prekršili niz zakona. Ovo je pokazatelj da se, i pored svih naših upozorenja i poziva na poštivanje zakona, stanje još uvijek nije promijenilo.

Akcija 18+ će se provoditi kroz pojačane policijsko-inspekcijske nadzore na području SBŽ, medijsku informativnu kampanju, s posebnim naglaskom na roditelje i trgovce/ugostitelje.

Predstavnici CEM-a, Inspektorata Ministarstva gospodarstva SBŽ i službenici MUP-a planiraju zajedničku akciju upozoravanja vlasnika trgovačkih i ugostiteljskih objekata i prodavača da poštuju zakonske odredbe koje se tiču njihove djelatnosti i prodaje/točenja alkohola maloljetnicima, kao i pooštravanja mjera koje će se poduzimati ubuduće.

Centar za edukaciju mladih

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Tražite posao? Opel tim Nadioci Vitez traži djelatnike

Potreban djelatnik za rad na autootpadu rastavljanje vozila sortiranje dijelova- 1 djelatnik, te potreban automehaničar sa iskustvom -1 djelatnik...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo