Centar za edukaciju mladih uz podršku MUP-a SBŽ u akciji suzbijanja pristupa alkoholu maloljetnicima

Centar za edukaciju mladih (CEM), u suradnji s Inspektoratom Ministarstva gospodarstva SBŽ i MUP-om SBŽ, početkom mjeseca kolovoza 2015. godine, nastavlja provedbu Akcije 18+, započetu 2013. godine. Ovom Akcijom nastoji se postići smanjenje prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, a sve s ciljem kreiranja zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade.

Trend konzumiranja alkohola, kao prve ovisnosti s kojom se susreću mladi danas, u stalnom je porastu u Bosni i Hercegovini, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice. Najveći problem kod ovog fenomena je njegova laka dostupnost, nekontrolirana medijska promocija, kao i niske cijene. Naime, cijena 2l alkohola u trgovinama jednaka je cijeni 1 l soka. Procjenjuje se da je konzumiranje alkohola među djecom i mladima dvostruko veće nego što je bilo u generaciji njihovih roditelja.

U akciji pod nazivom „Tajni kupac”, koju CEM, od 2013. do 2015. godine, kontinuirano provodi u trgovačkim centrima u Travniku, maloljetni volonter CEM-a je uspijevao kupiti alkohol u svakom od centara, a da ga trgovci nisu pitali za godine starosti, niti zatražili ličnu/osobnu kartu, te su tako prekršili niz zakona. Ovo je pokazatelj da se, i pored svih naših upozorenja i poziva na poštivanje zakona, stanje još uvijek nije promijenilo.

Akcija 18+ će se provoditi kroz pojačane policijsko-inspekcijske nadzore na području SBŽ, medijsku informativnu kampanju, s posebnim naglaskom na roditelje i trgovce/ugostitelje.

Predstavnici CEM-a, Inspektorata Ministarstva gospodarstva SBŽ i službenici MUP-a planiraju zajedničku akciju upozoravanja vlasnika trgovačkih i ugostiteljskih objekata i prodavača da poštuju zakonske odredbe koje se tiču njihove djelatnosti i prodaje/točenja alkohola maloljetnicima, kao i pooštravanja mjera koje će se poduzimati ubuduće.

Centar za edukaciju mladih

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lubenica uspijeva i u središnjoj Bosni

Sestre Klarise - Brestovsko

Sestre klarise – Franjevački runolist u Bosni