Četvrtak, 6 listopada, 2022

Čavara: Treba vratiti povjerenje

Pročitajte i ovo

Ne mislim uopće da je to tema o kojoj bi sada svi trebali govoriti, ali naravno da preglasavanje nije dobro i da u Vladi FBiH treba graditi odnose kako bismo imali maksimalnu suglasnost oko donošenja odluka – izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamoljen za komentar nakon što su na jednoj od nedavnih sjednica Vlade Federacije BiH ministri iz reda hrvatskog naroda preglasani prilikom donošenja dvije odluke.

Radilo se o tačkama oko unutrašnjeg uređenja u Ministarstvu za boračka pitanja i oko otvaranja nenamjenskog računa za jedno poduzeće, što je izazvalo popriličan broj reakcija u medijima.

– Živimo u vremenu u kojem treba donositi važne odluke po pitanju europskog puta BiH i provođenja Reformske agende. E na to treba staviti akcent javnosti, a ne stvarati ambijent nereda i kaosa, vraćanja starih ratnih strasti. To nije dobro ni za ukupno stanje u FBiH, poručuje Čavara, uvjeren da svi trebaju raditi na stabilizaciji stanja u Federaciji, jer se samo tako mogu provoditi neophodne reforme – kazao je Čavara.

Dodaje da nikom neće biti bolje od dizanja tenzija, koje su na svjetskom nivou ionako previše podignute, te da stvaranje procesa nepovjerenja između konstitutivnih naroda i političkih stranaka u BiH sad nije potrebno i neće nimalo doprinijeti šansi koju BiH trenutno ima na NATO i EU putu.

Predsjednik FBiH napominje da je pitanje preglasavanja staro i treba ga promatrati prije svega kao pitanje korektnih odnosa, jer “mnoge stvari ne moraju biti zapisane zakonom, već se nameću kao norma općeg kulturnog ponašanja”.

– U Vladi i bilo gdje drugo trebaju vladati harmoničniji odnosi uvažavanja i poštivanja, a s druge strane se treba okrenuti suštinski važnim pitanjima koja nas tište: ekonomsko-socijalnim reformama i napretku ka EU – poručuje Čavara.

No, i to nedavno preglasavanje nanovo otvara potrebu za izmjenama Zakona o Vladi i Poslovnika o njenom radu s ciljem izbjegavanja te situacije, ali Čavara napominje da se ne može zakonom zapisati gdje sve neko nekog može prevariti ako postoji želja za nečim takvim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča Srećka Stipovića: Jesu li kamene kugle energetski portali vanzemaljske civilizacije!?

U Bosni i Hercegovini nalazi se desetine lokaliteta sa kamenim kuglama čiji misterij ni do danas nije razjašnjen. Dok neki...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo