spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Čavara svečano otvorio mini solarnu elektranu na farmi Ramska vrata na planini Ljubuši

Danas, 3. prosinca 2015. godine na planini Ljubuši, održana je prezentacija projekta „Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohtonih sireva“, u organizaciji Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Mostar i Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa „Pramenka“.
Tom prigodom, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dekanica Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Mostaru doc.dr.sc. Danijela Petrović svečano su otvorili mini solarnu elektranu na farmi Ramska vrata.

„Sveučilišne institucije i fakulteti nisu tu samo da stvaramo kadrove koji će dalje raditi , nego su i jezgra onih koji će dati doprinos da oživimo gospodarstvo, koje nam je itekako potrebno u ovim teškim vremenima. Kad vidim entuzijazam i sa strane fakulteta i profesora da ovom prostoru daju jednu novu živost i energiju, ne znam koje Vam smjernice dati. Jer, Vi ste, na neki način, dali smjernice ovoj državi u kom smislu trebamo pomagati sa vrlo malo uloženih financijskih sredstava. Čestitam Vam na istrajnosti i na Vašem radu i proizvodima, a na nama je da se založimo i da vam pomognemo, na temelju Vaše inicijative i Vaših traženja, kako bi ostali na ovim prostorima i nastavili s uspješnim radom.“, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Projekt „Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohtonih sireva“ prezentirali su prodekan za razvoj i kvalitetu Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Mostar prof.dr.sc. Jerko Pavličević i predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa „Pramenka“ Vinko Batinić.

Sveobuhvatni cilj projekta je podizanje kvalitete života farmerima u ruralnim područjima kako bi nastavili s proizvodnjom autohtonih sireva i bili najbolji promotori moguće primjene korištenja održivih izvora energije.

U sklopu prezentacije, prikazan je i film o „Hercegovačkom siru iz mijeha,“, te je upriličena 12. izložba autohtonih sireva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM