Srijeda, 28 rujna, 2022

Čavara: “Sutra šaljem pismo Schmidtu, iznijet ću stav u svezi imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH”

Pročitajte i ovo

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara dao je izjavu za medije u povodu pisma koje je dobio od Visokog predstavnika Christiana Schmidta u svezi imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Potvrdio je da je dobio pismo, te da je imenovanje sudaca “problem koji je evidentan već dugo vremena”.

“Nije to do moje volje, stvar je političkih odnosa. Sličan problem smo imali i s Komisijom za vrijednosne papire Federacije BiH. Ja sam davno imenovao Komisiju, pa smo četiri godine čekali u Parlamentu Federacije BiH. Osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH je to što nije bilo dogovora u Federaciji BiH od 2019. godine. Nakon izbora 2018. nije formirana prosta većina koja bi dogovorila ključne probleme u Federaciji BiH, onda bi se događalo da nemamo većinu u Domu naroda”, istaknuo je.

Kazao je kako će sutra odgovoriti Schmidtu na pismo u kojem će iskazati svoj stav o ovom pitanju.

“Kazat ću da oni koji dolaze izvana puno puta ne razumiju šta se događa u Federaciji BiH, komplicirano je i nama, a kamoli njima. Pogotovo jer su „bombardirani“ neistinitim informacijama od pojedinih osoba i medija. Sutra ću poslati pismo Visokom predstavniku i iskazati svoj stav o ovom pitanju, te mu pokušat približiti aktualnu političku situaciju u Federaciji BiH. Raduje me da su veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije dobila nove veleposlanike koji daju podršku rješavanju krize u BiH“, kazao je.

Schmidtov žurni apel u pismu, Čavara ne doživljava negativno, nego kao potporu u rješavanju problema u Federaciji BiH, istaknuo je on.

“Obzirom da postoji velika zainteresiranost za pitanje koje je ključno za Federaciju BiH, imam osjećaj da uz pomoć međunarodnih partnera ovo pitanje možemo riješiti. Nismo ni Komisiju za vrijednosne papire riješili dok se međunarodna zajednica nije uključila. Ja ću vidjeti još danas i sutra na koji način tu potporu možemo očekivati u rješavanju svih problema. Od zemalja Kvinte ćemo dobiti intenzivniju potporu rješavanju problema, jer je očito da ova kriza svakim danom sve više eskalira”, naveo je.

Nadovezujući se na glavne probleme u Federaciji BiH i odgovarajući na pitanje je li moguće postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona u roku koji je Visoki predstavnik zadao, Čavara je kazao da je teško očekivati da se to dogodi, obzirom da se za puno duže razdoblje od zadanog roka to nije dogodilo, jer ima onih koji jednostavno pregovaraju, ali ne žele postići dogovor.

„Mislim da se ovako kratko do izbora ništa ne može riješiti. Sva mržnja postoji samo zbog toga da Hrvati ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Takvu zaslijepljenost i prema Visokom predstavniku mogli smo vidjeti na ulici“, navodi Čavara.

Izvor: PredsjednikFBIH.gov.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo