Srijeda, 28 rujna, 2022

Čavara: “Schmidtu je jedino važno šta SDA želi ili ne želi”

Pročitajte i ovo

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, potpredsjednicima Federacije BiH Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta Federacije BiH, a u njemu izražava razočarenje zbog neimenovanja četvero sudaca u Ustavnom sudu Federacije BiH, te ih poziva da to učine.

U izjavi za Večernji list, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je dobio informaciju da je Schmidt zapravo na godišnjem odmoru, te da ne zna tko je pisao. Podsjetio je kako je Schmidt, pod pritiskom javnog linča na prosvjedima ispred OHR-a, prestrašen, odustao od donošenja odluka u vezi s pitanjem provođenja odluka Ustavnog suda BiH.

“Iznenađujuće je da je Schmidtu jedino važno ono što SDA traži. Čini mi se da je jedini kriterij to što SDA želi ili ne želi. Nije mu, recimo, važno da se provedu odluke Ustavnog suda, nije važno što FTV radi izvan zakona bez statuta, da već osam godina nemamo zakonito izabranog ravnatelja FUP-a i niz takvih stvari. Schmidt se brine o pitanjima važnima za SDA kako bi se održao „status quo“ o pitanju Izbornog zakona kako bi mogli raditi malverzacije s nezakonitim izbornim povjerenstvom“, istaknuo je Čavara.

Dodao je kako će se čuti koje su to još želje SDA koje su na popisu. Zahtjev iznesen u pismu treba se sagledati u širem kutu u kojemu je Schmidt, koji sada govori o Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, upravo prije nekoliko dana popustio pred bošnjačkim pritiscima, te propustio omogućiti Hrvatima da biraju svoje legitimne izaslanike u Dom naroda, a koji upravo kao zadaću imaju pokretati i mehanizam vitalnog nacionalnog interesa.

Schmidtove planirane odluke samo su jednim manjim dijelom trebale tretirati pitanje izbora izaslanika u federalni Dom naroda. Ipak, ni takva odluka nije donesena zbog već navedenog pritiska, a hoće li na kraju visoki predstavnik pokazati dovoljno hrabrosti za promjene koje će omogućiti realizaciju ustavnog principa legitimnog predstavljanja, a koji proizlazi iz konstitutivnosti, ostaje vidjeti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo