U petak je na Vlašiću službeno otvorena zimska turistička sezona u Srednjobosanskom kantonu. Tom prigodom organizirano je i gastro natjecanje u pravljenju najboljeg graha “Grahijada 2015”, a na istom su sudjelovali i predstavnici Sportsko-rekreacijskog centra “Busovačka planina” i Sportsko-rekreacijskog centra “Pridolci”.

Spretna busovačka ekipa (Željko Grubešić, Miroslav Šafradin, Tihomir Šantić) napravila je odličan grah, no ipak nije uspjela zauzeti prvo mjesto. Pobijedila je ekipa ski centra “Rostovo” koja je ovom prilikom osvojila i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM.

Na samom otvorenju direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević je istaknuo kako Srednja Bosna ima najviše skijaških centara.

“U 2015. godini strategija je bila suradnja s privatnim sektorom, što smo u velikoj mjeri i realizirali u skladu s kapacitetima i ograničenim resursima kojima smo raspolagali. Danas otvaramo zimsku turističku sezonu u SBK u koju su uključeni skijaški centar ‘Brusnica’ Fojnica, skijaški centar ‘Busovačka planina’ i skijaški centar “Pridolci” općina Busovača, skijaški centar ‘Rostovo’ Bugojno, skijaški centar ‘Raduša’ Gornji Vakuf/Uskoplje, skijaški centar ‘Rača’ Jajce te skijaški centar na Vlašiću”, rekao je Matošević.

Svi skijaški centri imaju perspektivu, ali i velike probleme, dodao je. Srednjobosanski kanton u 2014. godini zauzeo je treće mjesto u turističkom smislu posjećenosti i noćenja, iza Kantona Sarajevo te Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema najavama, otvorenjem nove turističke sezone u dva dana će biti ostvareno oko 7.000 noćenja, a direktor TZ SBK otvaranje nove sezone je posvetio medijima koji su redovno prenosili informacije gostima.

U sklopu otvaranja zimske sezone, na Vlašiću je počela i tradicionalna zabavna manifestacija “Šankanje”, a nastupile su estradne zvijezde Jelena Rozga i Halid Bešlić.

Prethodni članakTravničkim golubarima 15 medalja
Sljedeći članakNajniža plaća u FBiH umjesto dosadašnjih 370 bit će 410 KM, satnica 2,31, a topli obrok 8 KM

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime