BUSOVAČKA PLANINA Obilježena 29. godišnjica stradanja pripadnika humanitarnog ‘Konvoja života’ za Lašvansku dolinu

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju Busovačka planina i svetom misom zadušnicom obilježena je 29. godišnjica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Uz obitelji poginulih branitelja, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojne okupljene, počast poginulim braniteljima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja odali su predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja u Vladi RH Tome Medveda brigadir Branko Cindrić, načelnik općine Vitez Boris Marjanović, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić, zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, te drugi dužnosnici sa svih razina vlasti.
Misu zadušnicu predslavio je fra Marijan Petričević.
“Naši dragi pokojni kojih se sjećamo danas, ne samo koji su stradali na ovom mjestu već i svih onih koji su svoju krv utkali u budućnost svih nas, svi oni su danas s nama. Bog je dao čovjeku ljubav, da čini dobro. Čovjek je Božji suradnik, koji može biti dobar ili loš. On iz ljubavi stvara nešto dobro, a iz mržnje stvara drugu mržnju, iz nečije mržnje stvara rat, nered i ubojstva. Bog je dao čovjeku savjest i čovjek može razgovarati s Bogom, to je molitva, ali može i okrenuti leđa Bogu, te misliti da je sam Bog i igrati se Boga. Ljubav stvara slobodu i kod nas postoji riječ dom, gdje si siguran, a iz njega nastaje domovina, nešto šire, drago i sveto. Ovi naši dragi pokojni krenuli su braniti svoj dom, svog oca, svoju majku. Dali su svoj život i svoj obraz koji ne smijemo uprljati. Moramo poštivati njihovu žrtvu, jer to je svetinja. Molimo i trebamo moliti za našu djecu, za našu budućnost, za budućnost ovog kraja. Okupili smo se kako ne bismo zaboravili njihovu žrtvu, kako bi slijedili njihovu ljubav koju su žrtvovali za nas”, poručio je fra Petričević.
Fra Zoran Jaković, busovački župnik, zahvalio je svima na dolasku na Busovačku.
“Dobrodošli na Busovačke staje da se molitvom i uz spomen Kristove žrtve sjetimo onih koji su nam osigurali slobodu, koji su položili svoje živote kako bismo mi slobodno živjeli. Svoje živote položili su časno za svoju obitelj, nisu napadali, već su dostojanstveno branili svoja ognjišta”, poručio je župnik Jaković.
Uz političke dužnosnike, vijence su položili i svijeće upalili: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, ratni zapovjednici, Koordinacija udruga ŽSB, Udruga veterana IV. bojne, Udruga policajaca hrvatskih branitelja BiH, Udruga poginulih i nestalih Vareš, Udruga planinara Tisovac Busovača, Planinarsko društvo TIM Busovača, Gorska služba spašavanja Busovača, te predstavnici Ministarstva obrane BiH.
Dana 15. lipnja 1993. snage Armije BiH ubile su 18 i ranile 20 pripadnika HVO-a kao i civile iz pratnje konvoja pomoći busovačkim Hrvatima nazvanog Humanitarni konvoj života. Konvoji su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

Obilježavanje godišnjice stradanja organizirale su udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača, u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom.

Izvor: Priopćenje HDZ BiH Busovača
Foto: Robert Marić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

BUSOVAČA | Preminula Anka (Lovro) Laštro – Markanović

Blagdan je Tijelova, znate li što se njime slavi?