Ponedjeljak, 29 lipnja, 2020

Busovačka “hand made” gitara prepoznata u Španjolskoj, ali ne i u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Pročitajte i ovo

Predsjedništvo BiH usvojilo proračun za 2020. godinu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojilo proračun institucija BiH za 2020. godinu. Prijedlog proračuna uputilo je...

ŽUPNE OBAVIJESTI – 13. Nedjelja kroz godinu – 28. 06. 2020.

1. Danas je 13. nedjelja kroz godinu. Mise su: 8:00 rana, 9:30 đačka i Čep; 11:00 pučka i Bare...

Životna priča Željka Grubešića u podcastu UZOR

Reći za njega da je poslovni čovjek je možda i pogrešno jer on je više od toga, on je...

Cijeni li se u BiH umjetnost? Kako biti inovativan u zemlji koja inovacije prepoznaje rijetko ili čak nikako? Koliko se u Bosni i Hercegovini isplati biti autentičan i stvarati takva djela? Koliko je uopće naša zemlja naklonjena umjetnosti i umjetničkim zdanjima? Odgovore na ova pitanja potražili smo u radionici mladog profesora gitare koji svoje slobodno vrijeme provodi upravo tu.

Zaljubljenik u klasičnu glazbu, dvadesetpetogodišnji Ammar Biser pravi je virtuoz na gitari. No, ono po čemu se Ammar, među ionako malobrojnim bosanskohercegovačkim gitaristima, ističe leži u njegovoj “vannastavnoj” svakodnevnici.

Naslijeđena ljubav prema zanatu ponukala je Bisera da svoje znanje, ljubav, ali i trud te rad preusmjeri na izradu, mnogima i dalje nepoznatih, žičanih instrumenata – barokne gitare, lutnje i teorbe.

Kako se javila ideja za ‘hand made’ instrumente?

Odrastajući uz oca Harisa, prepoznatljivog busovačkog zanatliju, Ammar se susreće s raznim materijalima koji će mu potom odrediti profesionalnu budućnost. No, u moru sirovina potrebnih za očeve svakodnevne poslove, mladi Biser se posebno počinje zanimati za drvo, jedinstveni i nezamjenjivi prirodni materijal.

Znajući koliko je profesionalnom gitaristi potreban kvalitetan instrument, Ammarov otac se odlučuje izvještiti u ručnom izumu klasičnih gitara. Nabavivši sve potrebno za njihovu izradu, busovačka “hand made” gitara stiže do Španjolske, gdje je Ammar svojevremeno studirao. Oduševljeni, profesori tamošnje glazbene akademije iskazuju zanimanje za njom.

Tog trenutka i Ammarov otac od istinskih profesionalaca dobiva vjetar u leđa. No, dvadesetpetogodišnji Biser svoje zanimanje za, također, izradom instrumenata dobiva upoznavši se sa trinaestoparnom baroknom lutnjom, prepoznatljivim španskim instrumentom.

“Istinski sam zaljubljenik u baroknu i renesansnu muziku, stoga i povezanost s ovim nesvakidašnjim instrumentom ne iznenađuje. Trinaestoparna barokna lutnja, rađena prema jednom od najpoznatijih Hoffmanovih modela, specifičnog je, zdjelastog oblika te je sačinjena od izuzetno tankih rebara. Ovaj instrument neobično tihog zvuka sačinjen je od trinaest pari struna, odnosno dvadeset i četiri žice koje se proizvode od crijeva ovaca ili krava. Barokna lutnja je, suštinski, dosta intiman instrument predviđen za klasične koncerte zatvorenog tipa, te je za potrebe sviranja, trenutno, moj prvi izbor”, pojašnjava Biser za portal Klix.ba.

Kako izgleda proces izrade instrumenata

“Iako je svaki instrument priča za sebe, suštinski imaju dosta sličnosti. Prednja ploča rađena je od domaće smreke, dok se za izradu rebara iz inostranstva naručuju indijski palisander ili ružino drvo. Sve žice se ručno rade te se također naručuju iz inostranstva, najčešće iz Italije ili Njemačke. Čivije se proizvode isključivo od drveta, dok je ukrasna rozeta napravljena od originalnog pergamenta. Sam proces izrade iziskuje oko 150 radnih sati”, dodaje Biser.

Ovaj, za sada, hobi, ali i stečeno znanje inspirirali su Bisera da se okrene i izradi drugih, neuobičajenijih instrumenata, među kojima su barokna gitara i teorba. Kao jedan od zacrtanih budućih ciljeva ističe izradu harfe. Svjestan da u našoj zemlji ne postoji tržište za ove izume, zaradom se trenutno ni ne zanima.

Iako nezadovoljan sistemom koji je, prema njegovom mišljenju, zanemario domaću pamet i vještine, i koji je više nego gluh prema inovacijama, Biser ne planira napuštati svoju domovinu. Svakako ostaje na domaćem terenu s kojeg će i u budućnosti, na sebi svojstven način, predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

FOTO:

IZVOR:Klix.ba
- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka “hand made” gitara prepoznata u Španjolskoj, ali ne i u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Jeste li čuli za teorbu ili lutnju? Ako niste, zasigurno niste jedini. Radi se o renesansnim žičanim glazbenim instrumentima...

Dvije osobe iz Kiseljaka i jedna iz Kreševa pozitivne na koronavirus

Nažalost, od 16 danas testiranih osoba iz Kiseljska, dvije osobe su pozitivne  na COVID-19. Također je zabilježen i jedan pozitivan slučaj u Kreševu sa...

HEROJSKI PODUHVAT RODITELJA: Busovljak preživio udar groma!

Dvadesetpetogodišnji Josip S. iz Busovače pamtit će današnji dan do kraja života. Naime, na vikendici u selu Buselji kod Busovače Josip je roštiljao zajedno sa...

Fotografija dana – zalazak sunca iznad Kaćuna

"Crveno nebo je spremno za krevet. Vatrena kočija žuri sa sunca, koje drži put do Mjeseca. Tako dan zatvara svoju sljedeću stranicu. Datum, događaji,...

Busovljacima odlično treće mjesto u Čitluku!

Jučer je u organizaciji H.L.U. Orao, na strelištu sv. Hubert Čitluk, održano prvenstvo u gađanju glinenih golubova na kojem je ekipa iz LD Zec...
- Marketing -

Pročitajte i ovo