Četvrtak, 6 kolovoza, 2020

Bugojanski uzgajivači bikova za borbe: Bikove ne držimo zbog računice, već iz ljubavi

Pročitajte i ovo

Na hercegovačkom jezeru ulovili soma od 92 kilograma

Osam kilograma je nedostajalo da u ovoj sezoni padne i prvi službeni ulov soma od 100 kilograma. Naime, Radoslav...

Petoga dana Mladifesta sv. misu predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Petoga dana 31. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju, 5. kolovoza, u večernjim satima svečanu svetu misu predslavio je...

Savršeno očistite madrac od žutih i smeđih mrlja uz samo jedan proizvod

Mrlje na madracu su neizbježne, bez obzira na to koliko se trudili da održite njegovu bijelu i čistu površinu. Bijela...
Od uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka živi veliki broj porodica u Bugojnu. Ipak, malo je poznato da na području toga grada ima i onih koji se bave uzgojem bikova za borbe.

Među njima su dugogodišnji prijatelji i komšije Semedin Omerinović i Mustafa Forić iz Vučipolja, i Sabahudin Serdarević, mještanin susjednih Glavica.

Kažu da bikove “ne drže zbog računice, već iz ljubavi“, i oduševljeno pričaju kako su se počeli baviti poslom, koji se vremenom pretvorio u nešto bez čega ne mogu zamisliti nijedan svoj dan.

– Ljubav prema bikovima naslijedio sam od svojih djedova, i trenutno sam jedini u porodici koji se bavim time. Normalno, treba dosta rada, truda i novca, budući da ishrana jednog bika dnevno košta 5-10 KM – kaže Semedin Omerinović.

Smatra da je uzgoj bikova za borbe, i očuvanje buše – autohtone rase goveda, tradicija koju treba nastaviti na prostoru BiH.

Ponosan je na uspjehe bika Čadonje, koji je star 5,5 godina, a težak oko 960 kilograma, i uvjeren je da će neki od njegovih potomaka osvajati, također, šampionske titule na koridama.

– Čadonja je ove godine četiri puta zaredom pobjeđivao u duelima s drugim bikovima, na takmičenjima koja su organizirana u SBK-u – ističe Omerinović.

Priliku da “ukrsti rogove“ s bikovima svog ranga imao je i 800 kilograma težak Ris, koji je već četiri godine u vlasništvu porodice Forić.

– Kada izgubi, osjećam se kao da sam nekoga izgubio, a kada pobijedi, slavimo – kaže Mustafa Forić.

Sabahudin Serdarević navodi da njegov tri godine star bik Garči nije imalo dosad nijedan “rikverc“.

– Još nije naišao na dostojnog protivnika, nije zabilježio nijedan poraz u areni. Vrlo je perspektivan – naglasio je.

Želja trojice prijatelja je da na lokalnom nivou formiraju udruženje koje će okupljati sve uzgajivače bikova za borbe, a jedan od uvjeta su, kažu, ispunili.

Na mjestu gdje se ranije nalazila divlja deponija smeća napravili su arenu, na kojoj su ove godine zabilježene i prve borbe bikova.

Nadaju se da će se, uz borbe bikova, tu održavati različiti turniri i druge manifestacije, koje će okupljati “zaljubljenike u sport, druženje i veselje“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Petoga dana Mladifesta sv. misu predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Petoga dana 31. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju, 5. kolovoza, u večernjim satima svečanu svetu misu predslavio je...

Šokantne satelitske snimke Bejruta prije i poslije eksplozije

U razornoj eksploziji u Bejrutu, koja se dogodila u utorak, živote je izgubilo najmanje 135, a ozlijeđeno je više od 5.000 ljudi. Ruska kozmička agencija...

Poskupjelo gorivo u Federaciji BiH

Iz Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine su kazali da gospodarska društva, pravne i fizičke osobe formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta. Prema obavijestima o...

FOTO: Završio 31. Međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju

Jutrošnjom svetom misom u 5h na Križevcu završio je 31. Međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju, a ovogodišnje geslo je bilo: '' Dođite i...

Suze svetog Lovre – jedan od najljepših astronomskih fenomena

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza 2020. Prognozira se prosječna aktivnost...
- Marketing -

Pročitajte i ovo