Petak, 5 ožujka, 2021

Božićna poruka 99-godišnje bake Luje: “Ne budite svadljivi i zamjerljivi, molite se Bogu i opraštajte jedni drugima”

Pročitajte i ovo

AUDIO | Pilot u Novom Meksiku primijetio NLO

Airbus A320 kompanije American Airlines na letu 2292 iz Cincinnatija prema Phoenixu, prošle nedjelje, 21. veljače, našao se na...

VIDEO | Cijene goriva došle do 2KM, hoće li ići preko toga?

Jedna od rijetkih pozitivnih stvari u pandemiji koronavirusa je pad cijena goriva. Litru smo plaćali oko 1,6 maraka i...

Umro je Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je noćas u bolnici Sveti Duh Noćas je u 66. godini od posljedica srčanog udara...
U moje vrijeme nije bilo para, al je bilo dara. Kvočke smo darivali od srca i svi su bili sretni kad dobiju oraha, jabuka, suhih šljiva i po koji bombon. U predvečerje veselog Božića, Badnjak je bio u znaku kuhanja, molitve i zajedničkog odlaska na misu polnoćku.

Uz nadolazeće Božićne blagdane Radio Orašje je posjetio baku Luju Mišković u njenom domu u Kostrču, trenutno najstariju žiteljku na prostoru općine Orašje. Baka će 20.svibnja iduće godine napuniti 100 godina, a provjerom u matičnim uredima oraške općine dobili smo podatak da nitko nije doživio punih stotinu godina. Staricu Luju smo posjetili u pratnji Katarine Orkić, ravnateljice poduzeća Inkluziv u sastavu Crvenog križa Orašje, koja je baku obradovala božićnom čestitkom, adventskim vijencem i prigodnim darovima. Baka nas je dočekala s toplim riječima i širokim osmjehom, a puna kuća gostiju, njena uža obitelj, snahe i unuci, svjedoči kako je navikla da ima goste. Za dug i zdrav život kaže, najviše duguje zdravoj prehrani, domaćoj hrani i toplom obiteljskom ozračju.

-U štali smo uvijek držali po dvije krave, dovoljno da svaki dan na stolu bude svježe mlijeko, sir ili sirutka. Bili smo velika obitelj, pa su se i djeca počesto rađala, bilo kod kćeri ili kod snaha, ali znalo se naći i u par kod dvije. Sa svojim suprugom Pavom rodila sam devetero djece, troje je umrlo, a šestero je i danas živih, po tri kćerke i tri sina. Sve smo ih othranili, izveli na pravi put, a danas ne znam što je s tim ženama, jedno ili dvoje. U moje vrijeme pjevala se pjesme, „Desetero djece sam imala, a do deset brojati nisam znala“, kroz osmijeh kaže baka Luja.

Na pitanje koliko danas ima djece, unuka ili praunuka, baka Luja nije mogla sve pobrojati, ali su pomogle kćeri i sin Marijan. U stotoj godini baka Luja u svojoj „lozi“ ima 6 djece, 16 unučadi, 24 praunučadi i 3 šukununučadi i nada se kako će na proslavi 100 godina života zaokružiti na brojku 50. -Svi su moji, najbolji su i nitko nikada nije odbačen, s ponosom govori baka i prstom upire u snahu Katu, govoreći,- To je moja Cesarica, ona me služi i uvijek je uz mene“.

Kroz druženje s bakom Lujom i njezinom obitelji doznali smo i jedan zanimljiv nesvakidašnji detalj. Nedavno je njena kćerka Kata slavila 80 rođendan, a prvi gost i čestitar bila joj je mama 99-godišnja Luja. Baka je dobro upućena da se približava veliki blagdan Božić, veliko obiteljsko slavlje i primijetila je veliku užurbanost u kući. Brojna familija je najavila dolazak i Njemačke i Austrije, a kako red nalaže, naredila je da se spreme pokloni za kvočke na Badnji dan. –U moje vrijeme nije bilo para, al je bilo dara. Kvočke smo darivali od srca i svi su bili sretni kad dobiju oraha, jabuka, suhih šljiva i po koji bombon. U predvečerje veselog Božića, Badnjak je bio u znaku kuhanja, molitve i zajedničkog odlaska na misu polnoćku.

Djeca uz majčinu „suknju“, a na povratku spavanje na slami, prisjeća se baka Luja, te ističe da je najviše uživala u pravljenju proje i kolača medenjaka, što su nastavile njezine kćerke i snahe. Na rastanku baka nam je darivala kolače i čak nas ispratila na kućnom pragu, uz poruku „Nemojte biti svadljivi i zamjerljivi, družite se, molite se dragom Bogu i opraštajte jedni drugima“.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

VIDEO | Dvanaest godina Žarko iz Zenice nije obukao čarape, umjesto njih koristi papir od vreća za brašno

"Žarko Hrgić iz Zenice neobičan je po svemu. Dvanaest godina živi u špilji uz Babinu rijeku bez struje i...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo