Bošnjačke udruge organizirale prosvjed ispred OHR-a u Sarajevu

31.03.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ispred sjedista OHR-a u Sarajevu odrzani su prosvjedi gradjana ponukani sve izvjesnijim novim nametanjima odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje znace nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Stotine prosvjednika okupilo se u petak pred sjedištem Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu na poziv bošnjačkih nevladinih udruga kako bi unaprijed iskazali nezadovoljstvo zbog moguće intervencije Christiana Schmidta kojom bi bio deblokiran proces uspostave vlasti u FBiH.

Na prosvjede, nalik na one iz ljeta 2022., kojima se pokušalo utjecati na Schmidta da odustane od nametanja izmjena izbornog zakona, ovoga puta su pozvale sarajevske udruge “Krug 99” i “Restart”, a pridružile su joj se još neke organizacije te udruge bivših pripadnika Armije BiH.

Sudionici su nosili državne te zastave bivše Republike BiH, no bio je vidljiv i poster na kojemu su bile prekrižene fotografije Schmidta te američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja, javlja Hina.

Okupljeni su zapravo ponavljali optužbe na račun međunarodne zajednice koje, nakon izbora 2022., učestalo stižu iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića. One su nezadovoljne jer su izbačene iz nove vlasti na državnoj i razini Federacije BiH i tvrde kako je time izigrana izborna volja Bošnjaka.

Jedan od organizatora prosvjeda Suad Đozić iz “Restarta” kazao je kako oni traže “normalnu građansku državu” u kojoj bi jedan čovjek vrijedio jedan glas, a da sada “Zagreb preko Schmidta traži da Hrvati vladaju Federacijom”.

Srbija, a prije svega Hrvatska, su uz potporu Europe instrumentalizirali OHR i uvode nam apartheid, kazala je pred okupljenima Azra Zornić, redovita govornica na ovakvim prosvjedima, koja je ovoga puta tražila Schmidtovu ostavku ili opoziv.

Zornić je 2014. dobila spor pred Europskim sudom za ljudska prava zbog diskriminacije u izbornom procesu jer se u BiH nije mogla natjecati kao osoba koja se ne želi nacionalno izjasniti.

Sam visoki predstavnik prosvjednicima je, uoči njihova okupljanja, poslao poruku objavom na Twitteru.

Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokraciji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo. Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmjenu mišljenja o temama od zajedničkog interesa, napisao je Schmidt.

 

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) u četvrtak je odnijela odluku o imenovanju nove entitetske vlade čiji bi premijer trebao biti Nermin Nikšić, čelnik SDP BiH. Tu odluku u petak je odbio odobriti bošnjački dopredsjednik entiteta Refik Lendo iz SDA, dok je srpski dopredsjednik Igor Stojanović iz SDP-a zatražio dodatne konzultacije s čelnicima stranaka koje su predložile ministre jer nije zadovoljan nekima od kandidata.

Potpisi dva dopredsjednika nužan su zakonski uvjet da bi o potvrdi imenovanja nove vlade mogao odlučivati Zastupnički dom entitetskog parlamenta. Kako Lendo odbija potpisati, jedno od rješenja je da intervenira Schmidt i omogući izglasavanje nove vlade Federacije, piše Hina.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Marina Mariković Lepić u petak je najavila kako će sjednica na kojoj će se o tome odlučivati svakako biti održana do 6. travnja.

Na sjednici će biti riječi o odluci vodstva Federacije BiH, ma kakva ona bila, kazala je Marinković Lepić za agenciju Fena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Europska zemlja prva zabranila ChatGPT

Ryanair prekida sve letove za Tuzlu