Subota, 26 studenoga, 2022

Bošnjaci otišli sa sjednice Doma naroda kada se trebao birati četvrti sudac Ustavnog suda Federacije

Pročitajte i ovo

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića na danas održanoj izvanrednoj sjednici je potvrdio Odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda Federacije BiH koju je nedavno donio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u suglasnosti s potpredsjednicima Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem.

Ovom Odlukom sucima Ustavnog suda Federacije BiH imenovani su Mirko Milićević iz reda hrvatskog, Ajša Softić iz reda bošnjačkog te Branimir Orašanin iz reda srpskog naroda.

Oko četvrtog nedostajućeg suca predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli suglasnost te će ga, sukladno nedavnim izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, imenovatiDom naroda Parlamenta Federacije BiH s listi uspješnih kandidata koje je prethodno sačinilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH. Imenovanje četvrtog nedostajućeg suca je nedolaskom nakon tražene stanke blokirala većina u Klubu Bošnjaka kao i dio izaslanika u Klubu Srba i Ostalih. Jedini koji su bili u punom sastavu i spremni završiti priču oko popune Ustavnog suda bili su izaslanici Kluba Hrvata. Međutim, to je bilo nedovoljno za nastavak sjednice te je predsjedatelj Martinović, zbog nedostatka kvoruma, morao prekinuti zasjedanje.

Na početku današnje izvanredne sjednice svečanu prisegu položila je Edina Abdić Pleho, zastupnica u Skupštini Unsko- sanske županije kojoj je Središnje izborno povjerenstvo BiH dodijelilo mandat izaslanice u Domu naroda iz reda Ostalih nakon što je preminula izaslanica u ovom Klubu Segmedina Srna- Bajramović. Osim Abdić Pleho, SIP BiH dodijelio je mandat i Razimu Halkiću, zastupniku u Skupštini USŽ iz reda hrvatskog naroda. Halkić danas nije prisegno ni preuzeo mandat koji mu je dodijeljen nakon smrti Anela Šahinovića, izaslanika u Klubu Hrvata, jer nije nazočio sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo