Bosanski grad iz kojeg se ne može otići dalje: Čarobna Fojnica mjesto je koje ćete uvijek pamtiti

Fojnica je prelijepo malo mjesto u srcu Bosne i Hercegovine, u njedrima planine Vranica, a što sve nudi taj biser u susjedstvu, za punkufer je snimio i napisao fotograf Boris Trogrančić.

Srednjobosanski gradić izgrađen na obroncima planine Vranice nadaleko je poznat po svojim prirodnim ljepotama, čuvenom banjskom lječilištu s termalnom vodom – Reumalu, i Prokoškom jezeru. Bosanskohercegovački pisac i putopisac Alija Isaković, očaran ljepotama koje je zatekao u tom lijepom gradiću, zapisao je o gradu: “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”

Spektakularni su i slapovi na rječici Kozica, udaljenoj oko 8 kilometara od grada. Oko rijeke se prostire nepregledna bjelogorična i crnogorična šuma, a u usjeku se nalaze slapovi u nekoliko kaskada, tri manja i dva veća slapa, koji se spuštaju niz strme stijene i formiraju dva poveća slapa od nekih 20 metara visine. Buka i šum vode kojom rijeka Kozica remeti tišinu na ovom prekrasnom dijelu šumskog okoliša ono je što ćete dugo pamtiti.

Franjevački samostan u Fojnici nadaleko je poznat i njegovu starost nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju prisutnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaestog stoljeća.

U sklopu samostana nalazi se i muzej s izuzetno vrijednim eksponatima, među kojima se izdvaja fojnička Ahdnama, povelja iz osmanskog razdoblja kojom je vojskovođa Mehmed II. bosanskim franjevcima zajamčio sigurnost i omogućio slobodno djelovanje na zemlji koju je osvojio. Povijesno i heraldički vrlo vrijedan Fojnički grbovnik od davnina se čuva u samostanu.

Ništa manje poznata nije ni stara fojnička Atik džamija, poznata i pod imenom Djevojačka džamija, koja je stara više od 470 godina.

Prokoško jezero nalazi se na planini Vranici i ledenjačkog je postanka. Nalazi se na 1636 metara nadmorske visine. Od Fojnice je udaljeno 22 kilometra. Na širem prostoru Spomenika prirode Prokoško jezero nalaze se endemske vrste flore i faune, a najistaknutiji je vodozemac triton.

Inače, planina Vranica spada u staro bosansnko gorje i datira još u paleozoik. Poznata je po blagim pašnjacima i pregršt izvora vode na vrlo velikim nadmorskim visinama. To je ujedno i najpoznatija rudna planina u Bosni i Hercegovini, s dugom poviješću ekspolatacije zlata, srebra, žive, bakra, željeza i drugih ruda.

Malo naseljeno mjesto Bakovići pored Fojnice do 1939. godine bilo je svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Europe. No otad je samo stari rudnik.

Treba napomenuti da je Fojnica poznata i po gastronomskim specijalitetima kao što su pita, čuvene fojničke maglice, ali i vrhunski kravlji i ovčji sir. Zimi je u fojničkom kraju popularno skijanje jer se na planini Vranica nalazi ski-centar i naselje sa planinskim kolibama, dok je ljeti u krugu hotela Reumal moguće kupati se u vodenom parku.

Izvor: Punkufer.hr
Foto: Boris Trogančić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTOGALERIJA: Brojni posjetitelji na Busovačkoj planini prate i sudjeluju na natjecanju “Saonice cup”

Lendo poručio: “SDA ima dobre igrače i šteta je taj tim ne popuniti s dobrim igračima”