Blagdanska sveta misa na brdu Kalvarija

Brojnim svečanostima, nakon molitvene trodnevnice i vjerske priprave, u petak po vrlo lijepom i toplom vremenu, u viteškom naselju Mošunj, na brdu zvanom Kalvarija svečano i dostojanstveno obilježen je blagdan Gospe Žalosne.

Jer upravo se ovaj blagdan u srednjoj Bosni posebno slavi na ovom brdu gdje je 1913. godine, na temeljima rimske bazilike, izgrađena crkvica posvećena Gospi Žalosnoj.

Iako uspon od podnožja brda pa do crkvice, stazom Križnoga puta, baš i nije jednostavan, na blagdanskoj svetoj misi i ovaj put okupio se veliki broj vjernika iz Viteza ali i susjednih župa, pa i udaljenijih, različite starosne dobi – djece, odrasli, osoba poodmakle starosne dobi. Blagdanskoj svetoj misi bio je prisutan i jedan broj dužnosnika političke, izvršne i zakonodavne vlasti svih razina, a ipak treba reći da ih je bilo manje nego izbornim godinama. No, svi su se okupljeni skrušeno molili i molitvom tražili zagovor kod Majke Božje, Gospe Žalosne.

Uz viteškog župnika fra Velimira Bavrku, koji je prigodnim riječima pozdravio sve okupljene vjernike, gučogorskog gvardijana, fra Dragu Pranješa, istaknutog franjevačkog intelektualca i višegodišnjeg misionara u Africi fra Peru Vrepca, profesora na Franjevačkoj teologiji, fra Velimira Valjana, i još nekoliko svećenika iz župa Lašvanske doline, svetu misu je predvodio župnik iz Dobrinje kod Sarajeva, fra Pero Karajica, svojevremeno na službi u viteškoj župi sv. Jurja.

U lijepoj i nadahnutoj propovijedi fra Pero je kazao kako je i ovaj put Kalvarija mjesto skrušene molitve, traženja kroz molitvu zagovor Majke, Gospe Žalosne, te okupljenim poručio: „Svi smo mi grešni, no moramo gledati u svoje grijehe, tražiti oprost od onih kojima smo bilo kakvu nepravdu učinili, a ne gledati i „kopati“ po tuđim grijesima, greškama i propustima.

Veliki broj vjernika, što je dugogodišnja tradicija, ispovjedio se, a na usluzi im je bilo petnaestak svećenika tako da nije bilo dužih čekanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Liječnici i stomatolozi u ZDK će imati plaću veću za 30 posto

Poziv na konvenciju hrvatskih branitelja iz domovinskog rata Županije Središnja Bosna