spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHBivši reis Cerić posjetio Kinu: Podržao kinesku borbu protiv terorizma koja se...

Bivši reis Cerić posjetio Kinu: Podržao kinesku borbu protiv terorizma koja se odnosi na ugnjetavanje Ujgura

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić podržao je kinesku borbu protiv terorizma koja je usmjerena protiv muslimana nastanjenih u regiji Xinjiang Uygur. Osim njega, podršku je pružio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić.

Kineski mediji pišu da je preko 30 svjetski poznatih stručnjaka za islam i učenjaka iz 14 zemalja posjetilo je 8. januara Urumqi, glavni grad autonomne regije Xinjiang Uygur na sjeverozapadu Kine, na poziv lokalne vlade.

Gostujući tim, sastavljen od članova koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije, Egipta, Sirije, Bahreina, Bosne i Hercegovine, Tunisa, Srbije, Južnog Sudana, Mauritanije, Indonezije, Kuvajta, Jordana i Omana, predvodili su Ali Rashid Al Nuaimi, predsjedavajući Svjetskog vijeća muslimanskih zajednica.

Nakon dolaska u nedjelju, posjetili su više lokacija koje pokrivaju historijski, kulturni i vjerski rad u regiji, gdje su pohvalno govorili o kineskim antiterorističkim naporima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

U Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru Xinjiang vidjeli su izložbu o borbi protiv terorizma i deradikalizaciji u Xinjiangu i upoznali se sa trenutnom situacijom u regiji. Mnogi su izrazili podršku naporima i postignućima koje je Xinjiang učinio u borbi protiv terorizma.

Mustafa Cerić, također je pohvalio kinesku politiku borbe protiv terorizma i deradikalizacije za postizanje mira i harmonije u regionu. Cerić je rekao da je Kina velika zemlja sa globalnim utjecajem i da posljednjih godina doprinosi oporavku svjetske ekonomije. On se nada da će Kina nastaviti da širi dividende razvoja svijetu u budućnosti. U podršci borbi protiv terorizma Ceriću se pridružio i srbijanski muftija Mevlud Dudić.

Ta navodna borba protiv terorizma, objavljivali su ranije zapadni mediji, rezultirala je zatvaranjem preko milion muslimana u kineske logore.

Prije skoro tri godine, njemački mediji objavili su jedan interni kineski dokument koji je pokazao da su muslimani iz ove regije godinama odvođeni i zatvarani u logore. Tajni dokumenti koje su objavili njemački mediji, razotkrili su sistematsko nasilje kineskog režima nad manjinom Ujgura koji žive na sjeverozapadu te zemlje, u autonomnoj pokrajini Xinjiang.

Izvor: Klix

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti