spot_img

Biskup Majić i Milorad Dodik razgovarali o povratu imovine Katoličke Crkve

Banjolučki biskup Željko Majić susreo se 17. lipnja s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je najavio financijsku potporu raznim projektima te povrat dijela imovine Katoličke Crkve.

„Institucije Republike Srpske dodatno će financijski poduprijeti Katoličku gimnaziju u Banjoj Luci, dok će se udruženju Caritas izdvojiti 70 000 maraka“, rekao je Dodik nakon sastanka. Dodao je kako Caritas u Banjoj Luci svakoga dana korisnicima dostavlja 30 obroka, što zavrjeđuje pozornost vlasti te je najavio kako će sljedeće godine biti pokrovitelj obilježavanja 20 godina Katoličkog školskog centra, piše HINA.

Banjolučki biskup Majić i predsjednik RS-a Dodik razgovarali su i o povratu dijela imovine Katoličke Crkve u tome gradu koja im je nacionalizirana nakon 2. svjetskog rata. Navodeći pitanje samostana Marija Zvijezda, koji se koristi u svrhe bolnice, Dodik je poručio da se ne protivi vraćanju objekta Banjolučkoj biskupiji.

Na svom korisničkom računu na platformi X dodao je kako Banjolučka biskupija zaslužuje pohvalu za očuvanje vjere i institucija, a posebno za humanitarno djelovanje prema ljudima različitih vjera.

„Otvarali smo ta pitanja o funkcioniranju Crkve, crkvenih institucija, ali i pitanja katoličke i hrvatske zajednice na području Banje Luke i banjolučkoga kraja“, poručio je biskup Majić. Izrazio je očekivanje da će se realizirati najavljena potpora.

Na području Republike Srpske prije rata živjelo je oko 220 000 Hrvata, a prema posljednjem popisu iz 2013. bilo ih je tek nešto više od 29 000. No, prema podacima Katoličke Crkve, prenosi IKA, tek je 12 000 Hrvata katolika koji ondje stalno žive.

J.Vr.,KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti