Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Biskup Komarica proslavio zlatni jubilej – 50 godina svećeništva

Pročitajte i ovo

Na blagdan Sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale, u petak 15. srpnja biskup banjolučki mons. Franjo Komarica predsjedao je euharistijskim slavljem pod kojim je proslavio zlatni jubilej – 50 godina svećeništva zajedno s mons. Antom Orlovcem.

Euharistijskom zajedništvu u ovom svečanom misnom slavlju pridružili su se: predsjednik Biskupske konferencije, vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije na upravo završenom 84. redovitom zasjedanju BK BiH:  biskup varaždinski mons. Bože Radoš, pomoćni biskup ljubljanski mons. Franc Šuštar, kao i pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić. U koncelebraciji je bilo oko 40 dijecezanskih i redovničkih svećenika među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, savjetnik Apostolske nuncijature u Meksiku mons. Ante Vidović, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević i drugi. Asistirala su trojica đakona, a liturgijsko pjevanje animirao je katedralni zbor pod ravnanjem s. Damjane Kovačević. Na svetoj misi sudjelovale su brojne redovnice raznih družbi među kojima regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb s. Zdravka Leutar, čije su sestre desetljećima vrlo prisutne u Banjolučkoj biskupiji, i provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. M. Željka Dramac. Sudjelovala je i rodbina dvojice zlatomisnika, zatim predstavnici HKD NapredakEuropskog centra za radnička pitanja (EZA) Italija, Paneuropske unije i brojni prijatelji i dobročinitelji, javlja KTA.

Biskup Semren, generalni vikar Banjolučke biskupije, na početku je pozdravio nazočne, a posebno dvojicu slavljenika. “Slaveći danas svetkovinu Sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, te 50. obljetnicu svećeništva dvojice čelnika banjolučke biskupije: mons. Franje Komarice, biskupa ordinarija, i mons. Ante Orlovca, dugogodišnjeg generalnog vikara, usmjerimo svoje molitve, razmišljanja i djela na Isusa Krista, Velikog svećenika, kao što je to učinio i Sv. Bonaventura, moćni zaštitnik banjolučke katedrale i biskupije”, rekao je biskup Semren podsjetivši da Crkva nalaže svećenicima da Krista, najvišeg i Vječnog svećenika i Pastira naših duša, vjerno nasljeduju. “Svećenik je Božji čovjek, jer potpuno pripada Bogu. Pripadnost Bogu traži naime cijelog čovjeka”, istaknuo je biskup Marko.

Potom je mons. Medina Blanco na latinskom, a kancelar Banjolučke biskupije preč. Pero Ivan Grgić na hrvatskom, pročitao čestitku koju je biskupu Franji tom prigodom uputio papa Franjo. „O svetkovini Sv. apostola Petra i Pavla, čestitamo zlatni jubilej svećeničkog ređenja, te na njegovoj revnoj brizi i zauzimanju oko odgoja Božjeg naroda za slogu, jedinstvo i očuvanje dostojanstva ljudske osobe, za promicanje mira i solidarnosti među narodima, za povezanost svećenika i vjernika svoga stada u zajedništvu s braćom u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, kojoj je savjesno predsjedao, kao i za odnose s civilnim vlastima“, napisao je, među ostalim, u čestitci papa Franjo.

Uvodeći u Misno slavlje biskup Komarica je, u ime svog svećeničkog subrata zlatomisnika mons. Ante i u svoje osobno, izrazio svima srdačnu dobrodošlicu i iskrenu zahvalnost za dolazak i sudjelovanje u ovom svečanom liturgijskom slavlju s dvostrukim povodom. “Danas nas obojica molimo sve vas da nam se pridružite u zahvaljivanju ‘Gospodinu, jer je dobar i jer je vječna ljubav njegova’ (Ps 118,29), što nas je uzeo u svoju svetu službu (usp. 1 Tim 1,12) i udijelio nam bezbrojne darove svoje utjehe, pomoći i milosrđa u raznim crkvenim službama i u raznovrsnim životnim situacijama, te nam dao brojne dobre suputnike i dragocjene dobročinitelje. Sve što smo dobro učinili – Božje je djelo. Naši, i samo naši su grijesi – bilo mišlju, bilo riječju ili djelom ili pak propustom! Za njih se kajemo i molimo Božje milosrđe, njegovo i vaše smilovanje i oproštenje, te vašu molitvenu potporu pred Božjim licem, pred kojim se ovog časa svi nalazimo”, kazao je, među ostalim, biskup Komarica.

Nakon što su trojica đakona pročitali misna čitanja i navijestili evanđeoski misni odlomak, prigodnu propovijed uputio je kard. Puljić te pozdravio nazočne nadbiskupe i biskupe, braću misnike, redovnike i redovnice, sve vjernike prisutne na ovoj zlatnoj misi, te rodbinu slavljenika, a na osobit način zlatomisnike biskupa Franju i mons. Antu. “Danas na Sv. Bonaventuru, zaštitnika ove biskupije i ove katedrale, zajedno zahvaljujemo Bogu za pedeset ljeta misništva biskupa Franje i mons. Ante. Želimo ih poduprijeti u tom činu zahvaljivanja, jer je to veliki razlog za dati Bogu hvalu i slavu za pedeset ljeta svećeničkog života i rada, posebno slaveći najsvetiji čin na zemlju a to je Euharistija“, rekao je kard. Puljić koji je podsjetio da je Sv. Bonaventura na pitanje, kako je stekao toliko i tako duboko znanje, pokazao na Kristov križ, posvjedočivši da “svaki dan čita tu knjigu koju još nije dočitao”. “Iz te knjige učimo životnu lekciju ljubavi. Uspjeh u životu leži u tajni žrtve u ljubavi. To nas uči Kristov križ”, kazao je kard. Vinko pojasnivši da put spašavanja duša zahtjeva lekciju žrtve i ljubavi, a da Kristov sljedbenik mora proći kroz “školu križa gdje se uči poslušnosti Bogu i onima koje je Bog postavio na moj životni put”.

Kard. Vinko je potaknuo nazočne da uz današnje zlatomisnike zajedno zahvaljuju Bogu na svim milostima i darovima na životnom putu, kao i na ljudskim padovima, “jer nam je dao milost startati i ustrajati na njegovom putu”. “Slaviti Zlatnu misu je prilika ne samo zahvaliti Bogu, što je u prvom redu dužnost, nego čovjek prebire u svom srcu prijeđeni put i sve ono što je doživio i proživio. Nužno čovjek traži što je to bilo veliko ostvareno u svećeničkom služenju“, kazao je nadbiskup u miru, prenosi Nedjelja.ba.

Na kraju Misnog slavlja biskup Komarica uputio je riječi zahvale ističući da „svaki Jubilarac dobro zna da svoj život i sve svoje djelovanje ima zahvaliti dobroti Božjoj i brojnih svojih bližnjih – od roditelja, rodbine, odgojitelja, učitelja, prijatelja i dobročinitelja, koji su mu iz ljubavi prema Bogu pomogli da ustraje na putu ispunjavanja onog naloga koji je dobio od Boga, svoga Stvoritelja i Spasitelja, da obavlja u Kristovoj Crkvi i u ime Kristove Crkve“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo