U BiH umire dvostruko više novorođenčadi nego u Europi

U našoj zemlji prošle godine je zabilježena rekordna smrtnost u Europi. Na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH, naime, umrle su 952,2 osobe, što je za trećinu više u odnosu na podatke iz susjedne Hrvatske, gdje je na ovaj broj stanovnika umrla 713,21 osoba, a u EU 738,16!

Navedeno je to u izvještaju pod nazivom Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u FBiH za prošlu godinu, koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH i koji tek treba biti objavljen.

Idućeg mjeseca ovaj izvještaj bit će dostupan predstavnicima vlasti, koji bi o njemu trebali raspravljati. Prema podacima iz dokumenta, svaki drugi stanovnik u FBiH umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaki peti od malignih neoplazmi.

Izvještaj pokazuje da je u FBiH u odnosu na 2010. godinu stopa mortaliteta povećana, jer je tada bila 876,2. Također, brojke pokazuju alarmantno stanje kada je riječ i o dojenačkoj smrtnosti, koja je dvostruko veća od prosjeka zemalja Europske unije. U Federaciji BiH, naime, dojenačka smrtnost prošle godine iznosila je 7,7 na 1.000 rođene djece. Taj postotak u EU je u padu, pa je s prijašnjih četiri spušten na 3,5 posto.

U 2016. godini umrlo je 155 beba. U ovoj godini registrirano je 19.156 živorođene djece, što u odnosu na godinu ranije pokazuje pad broja rođenih beba za 1,04 posto – pokazuju brojke. Vodeći uzrok smrti dojenčadi bio je zbog problema s disanjem, zbog nezrelosti pluća (respiratorni disters) s udjelom od 14,8 posto.

Smrtnost beba velika je bila i zbog poremećaja koji su uslijedili zbog kraće trudnoće ili male težine novorođenčadi, čak 11,6 posto. Usljed gušenja umrlo je 7,1 posto beba, a 5,2 posto usljed srčanog zastoja.

Zabrinjavajuće je visok postotak smrti beba koje su se tijekom rođenja zarazile bakterijama u bolnicama. Prema izvještaju, od broja umrle novorođenčadi, 4,5 posto njih umrlo je od sepse. Prošle godine zabilježen je i jedan od najvećih negativnih prirodnih priraštaja u zemlji, odnosno jedna od najvećih razlika između broja umrlih i rođenih. Crne brojke pokazuju i da je prirodni priraštaj u FBiH nepovoljan i iznosi 0,9 posto.

Prema podacima iz izvještaja, situacija nije dobra ni kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti stanovništva. U izvještaju je navedeno i da je FBiH daleko ispod prosjeka kada je riječ o broju kreveta za bolesnike. Tako u Federaciji BiH na 100.000 stanovnika ima samo 370 bolničkih postelja. U Hrvatskoj je stanje znatno bolje te raspolažu sa 591 krevetom i iznad su Europskog prosjeka koji je 554 kreveta, što je potrebno na 100.000 stanovnika.

U bolnicama u FBiH prošle godine su liječena 211.984 pacijenta – pokazuju podaci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Krišto predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH narednih osam mjeseci

Netom kruži super trik kako se na plaži osigurati od krađe