spot_img

BiH: Trošimo milijune na uvoz vode, a imamo svoju

Uvoz vode, prirodnih ili umjetnih mineralnih voda i gaziranih voda, kao i voda s dodanim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju, u prvih pet mjeseci ove godine BiH platila je više od 113,5 milijuna KM.

Istovremeno, izvoz ovih proizvoda bio je na skromnih tridesetak milijuna maraka. Ovi podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH predstavljaju novo zvono za uzbunu i poziv na promjenu odnosa prema domaćoj ekonomiji, piše Dnevni avaz.

Posebno kada statistika pokazuje da uvoz vode raste, iako ona u sasvim dovoljnim količinama teče Bosnom i Hercegovinom.

Kako bi promovirala domaće proizvode i njihovu kvalitetu, Gospodarska komora FBiH pokrenula je novu kampanju “Ja BiH naše”, u okviru koje će bh. proizvodi, tehnologije i usluge dobiti jedan ili oba znaka “Bh. kvaliteta” i “Izvorno domaće”.

Očekivali smo 30, a već imamo oko 60 prijava za ovu godinu. To je više nego što fizički možemo stići, ali nadam se da ćemo uspjeti do kraja godine sve tvrtke obići i vidjeti koje mogu dobiti jedan ili oba znaka.

“Bh kvaliteta” se dodjeljuje proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu, a “Izvorno domaće” proizvodima koji također imaju kvalitetu, ali su nastali kao rezultat tradicije, inovacija, razvojno-istraživačkog rada, kaže potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

Šantić očekuje rast proizvodnje, zapošljavanja, unapređenje kvalitete, olakšavanje pristupa policama trgovačkih centara u BiH, ali i inozemstvu.

Mislim da su vode, šume, dio rudnih bogatstava, nešto gdje BiH, čak i u odnosu na Europu, ima komparativnu prednost. Mi smo otvorena ekonomija, mala država, uvozi se, mogu reći, svašta, uvoz ne možemo zabraniti, ali ovakvim akcijama možemo podizati svijest ljudi da kupuju domaće, kaže Šantić.

Svjedoci smo da prilikom prekida lanaca opskrbeu pandemiji nismo imali mesa, žitarica, naše rezerve su bile na nuli. Da se brzo nisu otvorile granice, mi bismo u jednom trenutku bili čak i gladni, ističe Šantić.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti