spot_img

BiH: Počeo upis elektronskih certifikata u osobne iskaznice

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) je od 1. lipnja ove godine konačno započela upisivanje elektronskih certifikata za digitalno predstavljanje u osobne iskaznice građana BiH.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u modernizaciji osobnih dokumenata u našoj zemlji i pruža brojne pogodnosti građanima.

Zakonska regulativa koja propisuje upisivanje elektronskih certifikata u osobne iskaznice postoji još od 2012. godine. Nažalost, proteklih 12 godina građani su posjedovali osobne iskaznice s čipom, ali bez upisanih elektronskih certifikata.

Naime, IDDEEA BiH je Zakonom o elektronskom potpisu Bosne i Hercegovine definirana kao certificirano tijelo za izdavanje kvalificiranih elektronskih potvrda, a i Zakonom o Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne I Hercegovine zadužena je za elektronske certifikate i elektronske potpise u području identifikacijskih dokumenata.

Upisivanje elektronskih certifikata omogućava građanima Bosne i Hercegovine da se usklade sastandardima Europske unije u području digitalne identifikacije.

Ovo je važan korak ka integraciji Bosne i Hercegovine u europske tokove i omogućava lakšu razmjenu informacija s drugim državama članicama EU. Ovim aktivnostima IDDEEA BiH također doprinosi ispunjenju cilja 7 EU Digitalne strategijeu pogledu unapređenja usluga e-uprave.

IDDEEA BiH je, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, omogućila upisivanje elektronskih certifikata u osobne iskaznice bez dodatnih troškova za građane. Ova usluga je besplatna, što je važno jer dodatni troškovi često mogu predstavljati prepreku za široku primjenu novih tehnologija.

Također, IDDEEA BiH je predložila Vijeću ministara BiH da donese odluku o visini naknade za korištenje kvalificiranog certifikata za digitalno potpisivanje u iznosu od 0 KM. Ukoliko Vijeće ministara usvoji ovaj prijedlog, građani će moći koristiti sve prednosti i elektronskih certifikata za digitalno potpisivanje bez naknade za njihovo izdavanje.

Realizacija ovog projekta zahtijevala je značajnu podršku i suradnju s različitim institucijama.

U tom smislu, IDDEEA BiH je izrazila posebnu zahvalnost svim ministarstvima unutarnjih poslova s područja Bosne i Hercegovine, a posebno Ministarstvu unutarnjih poslova Sarajevske županije (MUP ŽS), Ministarstvu unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP USŽ) i Ministarstvu unutarnjih poslova Bosansko-podrinjske županije (MUP BPŽ). Ove institucije su prve prepoznale značaj ovog poteza i pružile potrebnu podršku u njegovoj realizaciji.

Uvođenje elektronskih certifikata u osobne iskaznice predstavlja veliki korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu, doprinoseći ispunjenju i nekih od ciljeva UN-ovih Održivih razvojnih ciljeva(SDG 1 i SDG9) koji se odnose na dostupnost suvremenih identifikacijskih dokumenata i na inovacije te infrastrukturu.

Ovo će olakšati mnoge administrativne procese, omogućiti brži i sigurniji pristup različitim uslugama i povećati ukupnu efikasnost javne uprave. Građani će moći koristiti svoje osobne iskaznice na način koji je u skladu sa suvremenim digitalnim standardima, što će poboljšati kvalitetu života i unaprijediti poslovne prilike, priopćeno je iz IDDEEA-e.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti