BiH bolja od Iraca, ali to večeras mora dokazati

Foto: Reuters/Pixsell
Pred nogometašima reprezentacije Bosne i Hercegovine je dugački današnji dan i kratka večer u kojoj moraju potvrditi da mogu i imaju razloga rezervirati putovanje za Francusku iduće godine. Za njih bi večeras Irska morala biti obećana zemlja koja će potvrditi njihove nogometne kvalitete ili…

“Maglovita” situacija

Zmajevi su otputovali u Dublin s polovičnim ili, bolje rečeno, promašenim rezultatom iz Zenice, a slabu sliku pokrila je zenička magla, tako da je za mnoge i večeras maglovit rezultat. Ipak, ne treba sumnjati u “let zmajeva” prema Francuskoj jer i za protekle dvije utakmice Iraca, protiv Poljske su izgubili 2:1 i od petka u Zenici, nisu puno pokazali, osim borbenosti. “Duh zeničkog remija” osokolio je domaće navijače, a Fanatikosima nikada nije nedostajalo ljubavi i vjere, tako da su danas obje navijačke skupine oboružane velikim optimizmom. Za sve njih postoji samo “put na Euro” i svi su svjesni kako njihovi ljubimci ne smiju prokockati veliku priliku koja se nekima pruži samo jednom u sportskoj karijeri. Zbog svega toga, vjerujemo kako zmajeve večeras očekuje teška, odlična utakmica i sjajno dnevno i večernje ozračje u Dublinu. Zmajevi mogu žaliti za propuštenim prilikama koje bi trebale biti glavni sudac, ako se “plavožuti” ne uspiju kvalificirati na veliko okupljanje najboljih nogometnih Europljana, da od ove generacije ubuduće zaslužuju pozive izbornika i smještaj u gnijezdu zmajeva. Irci su napravili dobar rezultat u Zenici, njima je pošlo za nogom razvući ritam meča na Bilinu polju i nametnuti protivniku da “igra njihovu igru” visokih lopti. Zmajeva, iz tko zna kojih razloga, nije bilo u sredini, ali ih je zbog magle bilo samo polovično u drugom dijelu utakmice. Sreća da se kapetan Edin Džeko znalački snašao i u “šumi” protivničkih nogu namirisao loptu koja je završila iza leđa solidnog četvrtog irskog vratara.

Bekovi u fazi napada

Večeras zmajevi definitivno moraju igrati znatno ofenzivnije, posebno u sredini terena, jer se pokazalo da nemaju što tražiti s visokim loptama. Ircima odgovara “preskakanje igre” jer su bolje fizički pripremljeni i strahovito se brzo iz obrambene zone, u kojoj je pet igrača, pretvaraju u ekipu koja napada sa sedmoricom. Oni na terenu zorno pokazuju da je “kondicija majka sporta”. Stručni stožer bosanskohercegovačke reprezentacije večeras mora pronaći dva moderna, brza, fizički spremna igrača, kojima je jasna uloga “bekova u fazi napada”. Definitivno trebaju dva zadnja vezna igrača, kakve su zmajevi imali u tandemu Rahimić – Zahirović, koji će brzo predavati lopte prednjim veznim tako da se Pjanić ili Džeko ne trebaju vraćati na svoju polovinu po lopte. Pametovanje naših zadnjih veznih igrača nam se već nekoliko utakmica “razbija o glavu”, i to je boljka koja je upropastila i koncepciju igre Safeta Sušića. Kako god večeras izbornik Mehmed Baždarević postavio ekipu za nadigravanje motiviranih Iraca, BiH ima odlične izglede plasirati se na Europsko prvenstvo. Rezultat iz Zenice nije savršen za uzvrat, ali nije sve ni palo u vodu. Ponovit ćemo od jučer da “let zmajeva” po zeničkoj magli nije bio idealan jer su “zmajevi letjeli prokleto nisko”, ali nisu ni Irci europska nogometna sila – tek su četrdeseti na FIFA-inoj rang ljestvici. Večeras treba tražiti prolaz na Europsko prvenstvo u Francuskoj, a kasnije još bolje izabrati reprezentaciju. Ovako su zmajevi daleko od budućih velikih svjetskih nadmetanja, previše se improvizira s “polovnim” imenima, kojima je najveća kvaliteta odličan menadžerski tim. Večeras je velika prilika koju zmajevi ne smiju prokockati, bolji su od reprezentacije Irske, ali to još moraju dokazati na terenu. Utakmica između Republike Irske i Bosne i Hercegovine igra se na stadionu Aviva u Dublinu s početkom u 20.45 sati, a sa zmajevima i Ircima na terenu će biti i poznati nizozemski sudac Björn Kuipers.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Crkva svete Ane Bugojno

Bugojno: Razbijeni prozori na crkvi svete Ane

Ministar Dragan Mektić

Blog “Vijesti Ummeta” lociran na prostoru Georgije u SAD-u