- Marketing -
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Biciklistička staza kroz središnju Bosnu kreće iz Busovače, EU financira projekt sa 190 tisuća eura

Pročitajte i ovo

Tek što je prekinuo igračku karijeru, Mario Mandžukić se vraća u hrvatsku reprezentaciju?

Hrvatska nogometna reprezentacija u preostala dva dvoboja, protiv Malte u gostima te protiv Rusije na, sigurni smo, punom Poljudu,...

Busovača u gradskom derbiju svladala Kaćune (FOTO)

Jučer je u Busovači igran gradski derbi u okviru 5. kola Kantonalne nogometne lige Kantona Središnja Bosna između domaće...

Uskoro će biti omogućeno dvojno državljanstvo BiH i Njemačke?

Milijuni ljudi u Njemačkoj, među njima mnogi državljani Bosne i Hercegovine, moraju birati – ili državljanstvo koje već imaju,...
Regionalna razvojna agencija za regiju središnju BiH (REZ) i Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) projektom “Staza stare pruge” nastoje stvoriti pretpostavku za dalji razvoj cikloturizma na području središnje Bosne.

Stoga je danas u Donjem Vakufu održan sastanak s načelnicima pet Općina sudionica u okviru projekta “Staza stare pruge” na kojem je dogovorena suradnja za održavanje i daljnje unapređenje trasa biciklističke staze. Trenutno se izvode nužni građevinski radovi u okviru raspoloživog budžeta kako bi se dionica trase stare uskotračne pruge uvezala u jednu cjelinu i osigurala mogućnost korištenja ove dionice za bicikliste.

Riječ je o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijskom baštinom i prirodnom ljepotama, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima, te poslovnim umrežavanjem sudionika u ‘bike friendly’ sistem kao i digitaliziranjem njihovih ponuda, na području Srednje Bosne ponuditi kao novi turistički proizvodi za turiste u okviru outdoor turizma.

Projekt „Staza stare pruge“ je izuzetno kompleksan projekt koji ima prvenstveni cilj uspostavu biciklističke staze duž trase stare uskotračne pruge na dionici od Busovače do Jajca u dužini od 98 kilometara onih dijelova pruge koji su na raspolaganju i uvezivanje istih sa sistemom lokalnih cesta koje su manje prometne, a koje cikloturisti preferiraju u svojoj vožnji. Biciklistička staza će se uspostaviti po trenutnoj podlozi koja je donekle uređena, a koja će biti prohodna za bicikliste, kazala je Maja Kišić direktorica REZ Agencije.

-„U ovoj fazi projekta financijski iznos od 130.000,00 KM koji je projektnom aplikacijom predviđen za građevinske radove je maksimalan iznos ulaganja u infrastrukturu. Ta sredstva će se iskoristiti zakrčenje zaraslih dijelova staze, šiblja i drveća koje se nalazi na samoj stazi, tamponiranje manjih dionica kritičnih mjesta trase, sanaciju brojnih propusta i vodotoka koji su pojedine dionice trase doslovno pretvorile u močvaru, sanaciju, te za probijanje tunela i obnovu četiri mosta koji su nužni da bi se dionica uvezala“, pojasnila je Kišić.

Kako ističe direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević prioritet ovog projekta je između ostalog da se uspostavom biciklističke staze namijenjene za MTB bicikla spriječi njena daljnja devastacija kako u smislu njene zapuštenosti tako i u smislu izgradnje brojnih objekata i upotrebe trase u druge namjene.

- Advertisement -

-„Zaista smo iznenađeni očajnim stanjem same trase bivše uskotračne pruge gdje su izgrađeni brojni stambeni, privredni ali i pomoćni objekti, devastirani gotovo svi željeznički mostovi i tuneli, kao i činjenicom da je sama trasa u velikom dijelu obrasla šibljem i drvećem. Neke manje dionice zahtijevaju korištenje magistralnog puta zbog velikih ulaganja u alternativna rješenja u zaobilaznice“, kazao je Matošević.

Financijske potrebe samih građevinskih radova za potpuni završetak biciklističke staze znatno su veće od trenutnih sredstava s kojima raspolažu, ali Matošević naglašava da su jako sretni što je projekt konačno pokrenut, te da planiraju u narednom periodu uz podršku lokalnih i kantonalnih vlasti unapređivati do jedne moderne i atraktivne biciklističke staze. Kako ističu nosioci projekta, pored ulaganja u prvoj fazi u nužne infrastrukturne radove predviđeno je i uvođenje „Bike friendly“ sistema na području Srednje Bosne, izrada alata za upravljanjem turističkim proizvodom u smislu web stranice i mobilne aplikacije, postavljanje pet odmorišta i pet „pametnih“ klupa sa sistemom za promociju i manji popravak bicikala kao i punjenje električnih bicikala, obilježavanje biciklističkom signalizacijom cijele trase biciklističke staze, izradu storytelling vodiča, promotivnih materijala te promocija i marketing cikloturizma kao i same biciklističke staze.

Kroz projekt će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i omasovljenje posjetitelja u okviru turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca. Za projekt “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. EU4Business je projekt Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora. Projekt je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

TRAŽITE POSAO? AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za nekoliko radnih mjesta

AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za sljedeće radno mjesto:   Instalater klimatizacije i centralnog grijanja - 3 izvršitelja Bravar -...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo