Utorak, 30 lipnja, 2020

Bh. fenomen iz Phoenixa opet američki junak: nakon sedam tjedana agonije izašao iz bolnice…

Pročitajte i ovo

ŽSB nagrađena sa 100.000 dolara za realizaciju razvojnih projekata

Upravni odbor Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) dodijelio je prvu nagradu u vrijednosti od 100.000 američkih dolara Srednjobosanskoj županiji...

510. “Dani Ajvatovice”: 220 konjanika prodefiliralo kroz Donji Vakuf

Tisuće građana u Donjem Vakufu pozdravilo je defile konjanika iz više dijelova Bosne i Hercegovine, predvođenih konjanicima koji su...

VITEZ: Supružnici Anka i Anto Grebenar zajedno imaju 183 godine, žive skromno i u ljubavi (VIDEO)

"Anti Grebenaru iz Mošunja kod Viteza je 99 godina, a njegovoj supruzi Anki 84 godine. Ovaj bračni par živi skromno...
Enes se kroz bolničke dane zaželio svega. Dao je prije izlaska popis želja što bi volio pojesti. Naravno, na vrhu je, kao svakom pravom Bosancu, bila – pita.

Enes Dedić, 53-godišnji Sarajlija s adresom u Phoenixu, ponovno je postao udarna vijest u SAD-u. Nakon sedam tjedana agonije s koronavirusom i borbe za goli život, otpušten je iz lokalne bolnice i stigao je doma.

– Nema riječi kojom bi se opisala njegova, kao i patnja sviju nas u ova dva meseca. Bio je to neki najružniji san iz najgorih noćnih mora. Ne ponovilo se! – rekla je za Slobodnu Dalmaciju njegova supruga Olivera Dedić Markota u telefonskom razgovoru, koji je preko zvučnika njezina mobitela slušao i sam Enes.

Posebno emotivan bio je izlazak iz bolnice. U špalir je stalo svo medicinsko osoblje te Enesa ispratilo pljeskom i pjesmom. Prvo je poletio supruzi u zagrljaj, a onda su se njih dvoje zajednički poklonili liječnicima, sestrama, svim medicinarima… Emocije su svladale sve, potekle su suze radosnice.

– Posljednjih deset dana Enes je proveo u HonorHealth Hospital na rehabilitaciji. Tamo je došao u električnim kolicima, jer nakon otpuštanja iz medicinskog centra ‘John C. Lincoln’ bio je jako slab, onemoćao. Mogao je stajati na svojim nogama i prevaliti koji metar, ali ne zadugo. Malo po malo dolazio je sebi. Iako je bio najteži bolesnik, od sviju je najbrže napredovao. Toliko da je i liječnike iznenadio. Bit će da je malo do genetike, malo do jakog srca, malo do ljubavi, sve je pomoglo da iziđe kao pobjednik iz najteže bitke svog života – kaže Olja koju svako malo svladavaju emocije.

Ona i Enes kroz svih sedam tjedana bili su fizički razdvojeni. Najviše što su od kontakta imali bilo bi to da bi ona došla iz vani do prozora bolničke sobe u prizemlju u kojoj je bio smješten i potom upalili mobitele kako bi razgovarali.

– On se ne sjeća mnogih stvari, ali interesantno da je zapamtio trenutak kada su ga nakon 11 dana probudili iz kome i one svoje rečenice ‘Ma, mora da vi mene za…!’, kada su mu rekli da je obolio od koronavirusa i kroz što sve je prošao. To je do suza nasmijalo liječnike i sestre. Moram reći da ga smisao za humor nije napustio ni sada – kroz smijeh će Olja.

Enes se kroz bolničke dane zaželio svega. Dao je prije izlaska popis želja što bi volio pojesti. Naravno, na vrhu je, kao svakom pravom Bosancu, bila – pita.

– Tu postoji samo jedan mali problem, a to je što i danas još nema okusa i mirisa. Liječnici su rekli da će se vratiti i da nije kod sviju isto. Nekima trebaju i mjeseci, očito je on u toj skupini – kaže.

Enes još nije posve vratio snagu, te se brzo umara. Rehabiltaciju će sada obavljati u svojoj kući, kamo ćemu redovito dolaziti patronažna sestra i fizijatar.

– Sve je to ništa što je prije bilo – veli mu bolja polovica.

A bilo je toliko loše da obični respiratori više nisu pomagali, pa je među prvima u cijeloj Americi morao biti priključen na ECMO, moćni, ali visokorizični stroj što izvlači krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Ponovno buđenje nakon 11 dana i to što je počeo komunicirati s liječnicima, dalo je nadu cijeloj zemlji u borbi s epidemijom.

Podsjetimo, Enes Dedić se u Phoenix, gdje radi kao projektni menadžer u obnovi velikih infrastrukturnih objekata, vratio 7. ožujka iz Sarajeva, gdje je bio na majčinom sprovodu. Nikada nije ustanovljeno je li se zarazio na putu, dok je bio u rodnom gradu ili na povratku, jer je mijenjao gradove, zrakoplove i aerodrome u oba smjera. Tegobe je osjetio već iduće jutro, ali nitko nije posumnjao u koronavirus. Nakon pet dana teško je počeo disati i tada ga prebacuju u bolnicu. Potvrda da je zaražen stigla je nakon sedam dana, koliko su se tada i čekali rezultati testova, ali je u međuvrenu već bio završio na respiratoru.

Enesu i Olji opaki virus pokvario je u međuvremeu i brojne planove. Jedan je bio doći ovo ljeto na Jadran, u svoju kuću u Orebiću.

– A, čisto sumnjam. Kako sada stvari stoje, ništa prije idućeg ljeta – poručili su brojnim prijateljima s ove strane Atlantika, koji se ovih dana raspituju za Enesovo stanje.

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Božinović: Hrvatska ukida mjeru samoizolacije za državljane BiH bez obzira na odluku EU

Republika Hrvatska je od ponoći ukinula mjeru 14-dnevne samoizolacije za sve državljane Bosne i Hercegovine, potvrdio je hrvatski ministar...

Preminuo povjesničar Ivo Banac

  Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga obitelji.   Banac je bio...

MUP KSB: Dva vozača zadržana u policijskim stanicama

Tijekom protekla 24 sata na području Kantona Središnja Bosna nije bilo prijavljenih krivičnih djela. JAVNI RED I MIR Evidentirana su 3 slučaja narušavanja javnog reda i...

Solakovići: U tijeku radovi na izgradnji Doma “Krčevac” (FOTO)

U mjestu Donji Solakovići gradi se društveni dom, uređuje stadion Krčevac za mnogobrojne sportske i društvene igre, ali i druge aktivnosti. Odavno se u ovom...

Predstavljen prvi bankomat u BiH za mijenjanje kriptovaluta u gotov novac

Balkan Crypto Exchange (BCX), prva i jedina kripto mjenjačnica u Bosni i Hercegovini, predstavila je u okviru konferencije ''Dani budućnosti'' bankomat za mijenjanje kriptovaluta...
- Marketing -

Pročitajte i ovo