Subota, 2 srpnja, 2022

Berba malina u BiH počela – malinari još uvijek ne znaju otkupnu cijenu malina

Pročitajte i ovo

Berba prvih plodova malina na području cijele Bosne i Hercegovine počela je, iako otkupljivači još nisu odredili otkupnu cijenu ovih plodova.

Kako bi pokrili troškove proizvodnje, malinari su tražili da otkupna cijena ne bude manja od 10 KM, no kolika će na kraju biti, još se ne zna, kaže Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH.

Šta će reći otkupljivači

,,Vjerojatno je takav njihov zahtjev ekonomski opravdan, s obzirom na nedostatak radne snage, odnosno njenog poskupljenja. Osim toga, malina je specifičan plod, koji se mora brati svaki dan kako bi zadržao svoju svježinu i mora biti deponirana u komore. Čekamo šta će reći otkupljivači, ali mislimo da će malinjaci, ako ta cijena ne bude dovoljna, možda i propasti jer ako nema računice, ako dajete svoje novce, a idete u minus, onda srljate u propast”, naglašava Kahriman.

Darko Grgić, predsjednik Udruženja malinara Tuzlanske županije kaže “kako je za određivanje cijene kilograma maline u BiH referentna Srbija, te da bi se ona, prema posljednjim informacijama, trebala kretati oko 800 dinara, odnosno oko 13 KM, što je dosadašnji rekord”.

Ni u entitetu RS još ne znaju točnu otkupnu cijenu malina. U Savezu poljoprivrednih proizvođača RS-a ističu “kako su svi poljoprivrednici, pa tako i malinari, ove godine imali izrazito visoke ulazne cijene za svoje proizvodnje”.

Koliko se plaćaju berači

Prije desetak dana malinari iz Bratunca apelirali su na nadležne i poručili da “ako cijena kilograma malina bude ispod 10 KM, oni plodove neće brati”.

Prava cijena još nije utvrđena, ali berba malina je, i pored toga, u bratunačkom kraju počela.

Dobrisav Blagojević, malinar i Predsjednik Udruženja malinara Općine Bratunac, kaže kako je on svoje maline, koje se protežu na šest dunuma, počeo brati, a prodaje ih hladnjačaru po sedam i pol KM po kilogramu.

,,,Kako da pustim da mi sve propadne, pa ja sam u svoj malinjak uložio i trud i novac, vrijedno sam radio godinu. Prošle godine 100 kilograma mineralnog đubriva plaćao sam 56, ove 170 KM, dakle troduplo je poskupjelo. Ako ništa drugo, moram vratiti uloženi novac, a dao sam oko 8.000 KM”, priča Blagojević.

Kaže kako je “kod nas najjača cijena maline do sada bila 2008. godine i iznosila je 3,80 KM”. Tad sam za to novaca mogao kupiti tri kutije cigara i upaljač. Sada za kilogram malina mogu dobiti samo jednu kutiju, objašnjava Blagojević i dodaje: ,,Izvoznici se vade na rat u Ukrajini, krizu u svijetu, ali po srijedi je veliki lopovluk. Oni će pokušati sve kako bi nas slagali. Mi proizvođači dobro znamo da trenutno stanje u svijetu nema veze sa izvozom naših malina, ona je tražena roba i odlično se prodaje”, govori Blagojević.

Kaže “kako će svoje berače, ako cijena maline skoči na 10 KM, plaćati po četiri marke po gajbi”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Odselili se iz BiH na Maltu: “Ovdje je za djecu sve besplatno, uz jedan uvjet”

‘‘Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo