Bakić: Muskova kupnja Twittera je najveća stvar za slobodu govora

Hrvatski matematičar i analitičar Nenad Bakić smatra da je prodaja Twittera Elonu Musku najveća stvar za slobodu govora barem u ovom stoljeću.

A sloboda govora je najvažnija stvar za demokraciju. A Twitter je globalno uvjerljivo najvažnija komunikacijska platforma (uključivo i sve medije), napisao je Bakić.

Ističe da je na našim prostorima Twitter vrlo malo popularan i svodi se na razmjenu doskočica u malim zatvorenim krugovima, dok Facebook igra važniju ulogu.

Bakić je mišljenaj da će Elon Musk zasigurno radikalno osloboditi govor na Twitteru i definitivno će tržišni pritisak onda natjerati i Facebook da revidira odnos sa svojim “provjerivačima istine”.

Primjerice, sva pandemijska priča se globalno dominantno odvijala/plasirala na Twitteru. Nekima će zvučati površno, ali ako u ovoj pandemiji znanstvenik nema puno lajkova i pratitelja na Twitteru – nevažan je, zaista (sad pogledajte profile Rudana, Štagljara, Đikića, Čičina i ostalih – većina ih ništa više i ne objavljuje jer npr. Rudan je tipično dobivao oko 0 lajkova, dodao je.

Ističe da je nakon odlaska osnivača (foundera) upravljanje Twitterom preuzeo Upravni odbor s vrlo jasnom i čvrstom političkom agendom uz radikalno blokiranje neistomišljenika.

Twitter je tu žešći od Facebooka, lako ukidaju račune. Facebook se oslanja na mrežu tzv. fact-checkera kako bi maknuo odgovornost od sebe, koji pak ne mogu isključiti ljude zbog stavova, ali im mogu umanjiti doseg (Facebook na prijavu pak privremeno blokira zbog govora mržnje itd.). Tu onda imamo situaciju kao s kontroverznim rubnim ‘portalom’ Faktograf koji ima ugovor s Facebookom za Hrvatsku, pa se u skladu sa svojim ideološkim i drugim opredijeljenjima jasno svrstava u ključnim stvarima smanjujući doseg ljudima s kojima se ne slaže, napisao je Bakić.

Bakić je kao primjer naveo svoj slučaj.

DORH radi na mom optužnom prijedlogu jer su mene ograničili jer sam kritizirao idiotske zastrašiteljske tvrdnje slovenskog kovid propagandista Trampuža da će ‘necijepljena djeca napuniti odjele intenzivne’ u Hrvatskoj (s kojom nema ništa, a time zagovara cijepljenje sve djece u Hrvatskoj – što mislite zašto?), gdje raspravljam je li glavni ideolog oštromjeraša Rudan član The Royal Society (što je njegovim medijskim suradnicima bio glavni argument za njegov autoritet), jer sam doslovno citirao službeni danski znanstveni rad (uz link na njega) koji kaže da je više inficiranih bilo među cijepljenima nego necijepljenima.

Praktički suluda orijentacija tih postupak se vidi i u njihovom javnom sprdanju s mojim formalnim zahtjevima za ispravak dezinformacija i micanje oznaka s mojih objava (mislili su da su duhoviti, a ispali bedasti jer će im to baš loše doći na sudu). Oni funkcioniraju i kao medij, pa onda njihov ‘glavni epidemiolog’ Vidov napiše neki pamflet o znanstvenim stvarima (iako je samo SSS) pa njega proglasi istinom, a ono na FB što se ne slaže s njegovim pamfletom označi kao neistinito. Možda jedinstven slučaj na svijetu, naveo je, između ostalog, Bakić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Inženjer otkriva što je potrebno kući da izdrži jači potres

HNS: SDA svjesno blokira državne institucije i produblje političku krizu