Bajram Šerif Mubarek Olsun

Vjernici islamske vjeroispovijedi u BiH, ali i diljem svijeta, danas slave Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana.

Kurban-bajram “pada” dva mjeseca i 10 dana poslije Ramazanskog bajrama. Blagdan se zove Kurban-bajram zato što se na ovaj dan prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu približavanjem ljudima.

Običaj je da se meso kurbana dijeli sirotinji, susjedima i rodbini. Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja (hadž) hodočašće vjernika u Meki. Hodočašće je jedna od pet glavnih vjerskih obveza za punoljetne muslimane ako mogu financirati troškove, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje obitelj.

Smatra se ne samo ispunjavanjem Božje zapovijedi nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Bogom.

Brojni bh. dužnosnici uputili su čestitke u povodu blagdana, a poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, obraćajući se vjernicima povodom Kurban-bajrama, zaželio je mir, radost, blagostanje svim muslimanima u zemlji i svijetu.

Svim čitateljima islamske vjeroispovijesti redakcija portala www.grad-busovaca.com želi da Kurban-bajram provedu radosno, u obiteljskom i prijateljskom okruženju.
Neka duhovno ozračje blagdana svima bude poticaj da i dalje ustrajno pridonose izgradnji mira, razumijevanja, tolerancije i međuvjerskog dijaloga, te promicanju dobra i društvenog napretka. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio čestitku u povodu Kurban Bajrama

Javni natječaj za školovanje kadeta na Kraljevskoj zrakoplovnoj vojnoj akademiji Cranwell u Velikoj Britaniji, za školsku 2018. godinu.