Petak, 12 kolovoza, 2022

Austrija: Ponovno se rasplamsala rasprava o smanjenju ograničenja brzine

Pročitajte i ovo

Energetska kriza ponovno je potaknula raspravu o smanjenju maksimalne brzine na 100 km/h na autocestama i brzim cestama. Za to su se izjasnili koruški pokrajinski načelnik Peter Kaiser (SPÖ) i Austrijski prometni klub (VCÖ). ÖAMTC se pozvao na alternativna rješenja. Ministrica za klimu Leonore Gewessler (Zeleni) odbacila je inicijativu u petak, a ÖVP je kritizirao Kaisera.

Riječ je o mjeri koja ne samo da štedi novac nego i energiju te stoga nudi dobro rješenje ne samo za inflaciju nego i za klimatsku krizu, smatraju zagovornici ograničenja brzine.

Na primjer, guverner Kaiser bi mogao zamisliti ograničavanje brzine na cestama. Kritika Kaiserovih izjava stigla je od glavne tajnice ÖVP-a Laure Sachslehner. “Brzina od 100 na autocesti je od male koristi i samo uzrokuje probleme. Protiv smo zabrana i uznemiravanja vozača i putnika”, rekla je Sachslehner.

VCÖ – klub mobilnosti se pozvao na studiju Savezne agencije za okoliš u četvrtak. Prema njima , automobil koji vozi samo 100 km/h umjesto 130 uzrokuje u prosjeku gotovo upola manje dušikovih oksida, dobru trećinu manje fine prašine i troši oko četvrtinu manje goriva.

„Niža ograničenja brzine su mjera koja se može brzo i jednostavno provesti, košta malo, ali donosi veliku i višestruku korist“, kaže Michael Schwendinger iz VCÖ-a.

Radi li čisto o političkoj temi, ili o mjeri koja bi uistinu trebala biti uvedena ostaje nam tek da vidimo.

Izvor: Kroativ.at

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo