Astronomske cijene hrane u BiH: 1 kilogram maslaca košta 36 KM

Svakodnevna poskupljenja u BiH, posebno ona koja se odnose na osnovne životne namirnice, stvaraju sve veću zabrinutost kod građana.

Sa cijenama goriva koje već polako idu ka 4 KM po litri, kao i ogrjeva i energenata koji bilježe rekordan rast, možda je najznačajnije i najprimjetnije poskupljenje određenih prehrambenih artikala.

Tako je uz suncokretovo ulje, čija se cijena u većini trgovina kreće u rasponu od 5,5 do 6 KM, jedan od najskupljih prehrambenih artikala – maslac.

Jedan od naših čitatelja poslao nam je danas fotografiju koju je napravio danas u jednom sarajevskom supermarketu na kojoj se može vidjeti nevjerovatna cijena maslaca, čak 9,5 KM za pakovanje od 250 grama. Za kilogram je to nevjerojatnih 36 KM…

Radi se o maslacu koji proizvodi kompanija Meggle, a iako postoje i jeftiniji brendovi, ovaj maslac je ipak najzastupljeniji kod domaćih potrošača.

Hoće li se ovakav enorman rast cijena nastaviti i u narednom periodu, ili će nadležne službe ragirati i zaustaviti divljanje na tržištu u kojem svako formira cijene po svojoj želji ostaje da vidimo.

Jedno je, ipak, sigurno. Kriška kruha sa pekmezom i maslacem, koja je mnogima bila omiljeno jelo iz djetinjstva i koja je “odhranila” mnoge generacije, postala je luksuz koji sebi mogu priuštiti samo oni “dubokoga džepa”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Murat Šabanović: “Svakog petka na džumi molim Boga da mi oprosti što sam glasao za SDA”

MSŠ BUSOVAČA: Svečana dodjela diploma 27. generaciji maturanata