spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Arapović o ukidanju presude za Uzdol: To bi u normalnoj državi bio neviđeni skandal

Na području općine Rama nalazi se selo Uzdol koje je Hrvatima je najpoznatije po svirepom zločinu koji se tamo dogodio 14. rujna 1993. godine. Počinjen je u sklopu operacije Neretva ’93., iste operacije Armije BiH koja je osim zločina u Uzdolu, pobila hrvatske civile i u selu Grabovica, kao i ratne zarobljenike u mjestu Hudutsko.

U ovome svirepom zločinu u kojem su pri upadu u Uzdol navedene muslimanske snage ubile su 29 civila i 12 vojnika brigade Rama. Prema dostupnoj dokumentaciji Kliničkog bolničkog centra Split, odjel za patologiju i citologiju, žrtve pokolja u Uzdolu ubijane su iz vatrenog i hladnog oružja. Na nekim žrtvama vidljivi su pokazatelji svirepog mučenja. Neke žrtve su ubijene u krevetima, neke prilikom bijega, a jedna žena je ubijena sjekirom.

Poništena presuda optuženom za ratne zločine

Ukinuta je presuda kojom je bivši časnik Armije BiH Enver Buza bio osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Hrvatima u hercegovačkom selu Uzdol. Sud Bosne i Hercegovine je donio odluku da će se u tom predmetu održati novo suđenje, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Buza je bio osuđen po zapovjednoj odgovornosti jer je prvostupanjsko vijeće zaključilo kako je on imao stvarnu kontrolu nad postrojbom pod nazivom Samostalni bataljun “Prozor” Armije BiH, čiji su pripadnici 14. rujna 1993. godine napali selo Uzdol i tamo ubili najmanje 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Najmlađa žrtva bio je dječak Stjepan Zelić, koji je u vrijeme kada je okrutno ubijen imao tek deset godina, a najstarija žrtva bila je Luca Zelenika, koja je ubijena na kućnom pragu. Imala je 87 godina.

Osim Buze za taj stravični zločin do sada nitko nije bio procesuiran niti kažnjen. Gabrijela Arapović, novinarka Hrvatskog Medijskog Servisa, za portal Direktno osvrnula se na ukidanje presudi Buzi.

“Ukidanje presude ratnom zločincu koji je ubijao dječicu, starce i civile bi u normalnoj državi bio skandal neviđenih razmjera, ali u BiH nažalost, moramo reći da je očekivano i realno. Realnost BiH je da ratni zločinci slobodno šetaju ulicama, dobivaju nagrade i priznanja, postaju ministri i na taj se način rugaju ljudima koji još nisu zaliječili rane od rata. Naravno, govorimo uglavnom o vojnicima Armije BiH, koja je, u suradnji s mudžahedinima klali, masakrirali, ubijali i silovali nevine ljude, a ni za jedan njezin zločin Međunarodni kazneni sud nije nikome od bošnjačkih zločinaca izrekao kaznu”, rekla je Arapović.

Dodala je kako ne čudi informacija da je Sud BiH ukinuo presudu Buzi, jer očito “ubojstvo hrvatske djece ne vrijedi ni pola godine zatvora”.

“Inače, pokolji, masakri, ubojstva i silovanja vam se u bošnjačkom rječniku definiraju kao ‘obrana Bosne’.

“Odluka Suda BiH samo je još jedno grubo vrijeđanje i pljuvanje po čitavom jednom konstitutivnom narodu i temelju države koje danas ne bi ni bilo bez toga istoga naroda. Međutim, s porušenim temeljima i bez vladavine prava, teško da će biti dugog vijeka. Dokle god ne bude osuđen krivac za svako ubijeno dijete, ovaj međunarodni protektorat ne može ići naprijed. Nemamo što razgovarati o europskim putovima, dok za 30 godina nisu uspjeli u zatvoru završiti ubojice djece, silovatelji žena i koljači staraca”, zaključila je Arapović za Direktno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM