spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Anita Šafradin: “Oduvijek sam imala želju postati stjuardesa, Dubai je ostvarenje sna!”

Busovka Anita Šafradin rođena je 1997. godine u Novoj Biloj, oca je izgubila jako mala, sa samo dvije godine. S majkom, sestrom bakom i djedom seli se u Međugorje. Nedugo nakon tog odlaska, odlaze još dalje .. u Irsku, (Galway). 

“U Irskoj sam provela djetinjstvo, upisala Osnovnu školu, savladala engleski jezik. Tamo smo ostali do moje sedme godine, tu sam stekla prve prijatelje i ostvarila prva poznanstva. Nakon završene Osnovne vratili smo se natrag u Bosnu i Hercegovinu..”  

Anita je svoje školovanje nastavila u Ljubuškom, a nakon Srednje škole vraća se u rodnu Busovaču, uz dodatno školovanje u Novom Travniku.

Kao i veliki broj osoba mojih godina, koji su otišli zbog boljeg sutra, donosim veliku odluku u svom životu, a to je da napustim Bosnu i Hercegovinu i odselim za Minhen (Njemačka), kako bih osigurala bolji život, bolju budućnost i uspjela ostvariti neke od svojih snova.” 

Ističe kako je tada počela živjeti život ispočetka, novi jezik, drugi narod, drukčiji običaji. Anita se zaposlila u jednom velikom trgovačkom lancu, uskoro nakon zaposlenja postala je i šefica odjela, imala je svoj tim ljudi, i navodi kako je ta odgovornost oko organizacije posla, i promatranja ukupnog učinka poslovanja za nju bio veliki uspjeh. “Tada sam shvatila da uz dosta truda i veliku želju svi snovi mogu postati stvarnost!” 

“Iako sam se brzo navikla na okolinu i jezik i iako sam već odrasla, moj dječiji san je još uvijek tu – postati stjuardesa! Nakon nekog vremena prijavim se na konkurs za stjuardese u poznatoj aviokompaniji u Njemačkoj, no nažalost bezuspješno, moj njemački jezik nije bio dovoljno dobar da bi dobila taj posao tada. Kažu da je život 10 posto onoga što se događa, a 90 posto onoga kako regiraš na to što ti se događa.”

Vodeći se gore navedenim, znala je da neće odustati od svoje želje!

Kao mlada i perspektivna osoba s jasnim pogledom na budućnost, oduvijek je imala želju postati stjuardesa, iako je ističe ta želja često izgledala neostvarivo…

“Oduvijek sam voljela putovati. Do sada sam obišla 16 država, i jedan od najljepših gradova mi je Istanbul.”

“Dubai sam prvi put posjetila kao turist 2021 godine i ostala bez riječi. Tradicija, kultura, hrana… Perspekivna država, no za naš standard jako skupa. Boravak u Dubaiju mi je ostao u jako lijepom sjećanju i znala sam da ću prvom prilikom ponovo doći. Od tada se stvari mjenjaju… “

Početkom studenog ne nadajući se Anita dobiva posao u Dubaiju. Njen san se ostvario! U svega 15 dana napustila je svoj posao, i spakirala život u tri kofera. Stres, radost, tuga, nervoza, tisuću emocija u jednoj osobi. “Mogu skromno kazati, ponosna sam na sebe..”

Anita se nalazi u Dubaiju već dva mjeseca, upoznaje nove ljude, i privikava se na novi život. U razgovoru nam otkriva da joj se sve mnogo sviđa, oduševljava je raznolikost nacionalnosti, religija i običaja koje ovaj veliki grad okuplja.

“Najdraža stvar od svega mi je klima, volim ljeto i život pored mora. Inače, život u Dubaiju je dosta skup, ali cijene ovise o mjestima gdje živite, jedete ili izlazite. Za luksuzne restorane potrebno je izdvojiti i do nekoliko stotina eura, a sa druge strane, tu su i jeftiniji restorani koji su pristupačni za svačiji džep. Pored svega što se ovdje može vidjeti, ono što je meni kao ženi bitno, jeste to da je Dubai najsigurniji grad na svijetu i možete se slobodno kretati u bilo koja doba dana ili noći, bez apsolutno ikakvog straha da ćete biti napadnuti. “

Naglašava kako Dubaijem uglavnom vladaju muslimanske arapske tradicije, međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati su otvoreni prema strancima koje nisu islamske vjeroispovijesti, pa su samim tim slobodni da upražnjavaju svoju religiju. Alkohol se služi u svim hotelima i nema ograničavanja po pitanju oblačenja. Žene nisu diskriminirane. 

Svima koji će pročitati ovaj intervju, Anita poručuje:

Ukratko.. svima koji sanjaju svoje snove želim poručiti da nikad ne odustanu, jer nikad se ne zna kada i kako će te stići do njih. Ne dopustite da vam itko kaže da nešto ne možete ostvariti, vjerujte u sebe i radite na sebi svakodnevno jer jedino ćete tako uspjeti.

Knjiga koju želim preporučiti svima, a koja je mene osobno promjenila, te motivirala da više uložim u sebe i svoje znanje i da pratim svoje snove jeste “The power of positive thinking” – Norman Vincent Peale po preporuci Steve Harveya.

Lijep pozdrav iz toplog Dubaija, slijedite svoje snove i nikada, ma baš nikada ne odustajte! 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM