Android preko sustava zaštite sekundama prije upozorio na zemljotres u BiH

Brojni građani Bosne i Hercegovine večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili zemljotres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu da je moguć zemljotres te smjernice šta uraditi.

DONOSIMO DETALJE Zemljotres uzdrmao cijelu BiH, evo gdje je epicentar

Do sada nije zabilježen ovaj način obavještenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stigla obavijest za mnoge je bila iznenađenje, ali veoma brzo i jasna poruka šta učiniti u slučaju podrhtavanja tla.

Androidov sistem upozorenja o zemljotresu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tijekom smirivanja tla te sa smjernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil i da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o zemljotresu i procijenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

U zadnjem dijelu građanima je posavjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ako su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

FOTO Zemljotres nanio štetu u dosta gradova u BiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

ULJARE RADE DANONOĆNO: Jedne vrste ulja u Njemačkoj ima više nego dovoljno

Najveće štete u Stocu i Ljubinju, mnogi jutro dočekali u automobilima