Četvrtak, 21 siječnja, 2021

Ako novi soj koronavirusa dođe u BiH, trenutni PCR testovi ne mogu ga otkriti

Pročitajte i ovo

Čak 45 osoba, većinom iz BiH, pokušalo ući u Hrvatsku s krivotvorenim covid testovima!

Granični policajci Policijske uprave brodsko-posavske su tijekom vikenda otkrili čak 45 pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima. Na...

Na najduže 12 sati: Pod kojim uvjetima građani BiH, Srbije i Crne Gore mogu ulaziti bez PCR testa u Hrvatsku

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) dodatno je pojasnilo uvjete prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu...

Stručnjaci složno protiv ukidanja lockdowna

Cijeli vikend trajat će razgovori zdravstvenih stručnjaka i znanstvenika s predstavnicima austrijske vlade oko odluke eventualnog ukidanja ili pooštravanja...
Novi soj koronavirusa širi se europskim zemljama.
A, ukoliko se dogodi da dođe do Bosne i Hercegovine, teško da bi saznali.

Da bi utvrdili je li u pitanju varijantni ili ne, morali bi raditi sekvenciranje. Mi to na Veterinarskom fakultetu možemo raditi, ali u ovom trenutku nitko nije zainteresiran za takvo nešto. Međutim, ono što je ključno istaknuti, mjere se ne bi promijenile ukoliko bismo utvrdili njegovo prisustvo. Ono što ciljamo našim PCR testovima su mete koje nisu zahvaćene promjenama koje nalazimo kod ovog varijantnog soja, kazao je za Dnevni avaz šef laboratorija i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Virusni genom

Kako pojašnjava, svi PCR testovi koji se temelje na dokazu S-dijela virusnog genoma, dakle, koji kodira S protein, mogu biti kompromitirani kod mutiranog soja.

Međutim, većina PCR testova koje koristimo u BiH, makar koliko je meni poznato, temelje se na drugim genima. To su najčešće “RdRP”, “N” i “E” geni. A ni jedan od njih nije odgovoran za sintezu “S proteina”, kod kojeg je ustvari došlo do mutacije. Tako da s te strane možemo biti mirni. S druge strane, čak i da utvrdimo novi mutirani soj, mjere bi ostale iste koje trenutno imamo, jer su svugdje u svijetu takve, ističe prof. dr. Goletić.

Navodi da, ono što se zna o novom soju koronavirusa, jeste da je nešto lakše prenosiviji, ali što se tiče njegovog učinka u smislu određivanja težine bolesti, tu nema nikakvih posebnih izmjena.

Točna potvrda moguća jedino sekvenciranjem

U ovom trenutku mi to možemo raditi, ali koliko je meni poznato, nitko to ne radi. Zato što trenutno na tržištu nema raspoloživih komercijalnih PCR testova kojima se utvrđuje novi mutirani varijantni sloj. Ne samo kod nas, nema ni u Europi. Mi zaista u tom kontekstu testova koje radimo pratimo Europu i svijet. Iako nismo na gubitku, bilo bi jako bitno da znamo ima li tog virusa kod nas ili ne, kazao je prof. dr. Goletić za Avaz.

Objasnio je da je kod mutiranog virusa S gen taj koji je promijenjen.

Ako bi taj ”S gen” bio negativan, a ovi standardni, koje inače koristimo, RdRP, N ili E gen pozitivni, onda bi mogli zaključiti da je riječ o varijantnom sloju. Ali konačnu potvrdu mogli bi dobiti jedino sekvenciranjem. Mi radimo to na Veterini, onda kada za to postoji potreba, a trenutno izgleda da ne postoji, zaključuje Goletić.

IZVOR:jabuka.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Sustav zdravstva u SBŽ na najbolji način odgovorio na izazove zaraze Covidom 19

Uz dobru organizaciju zdravstvenih ustanova i ogromnu žrtvu zaposlenih, SBŽ se lavovski borila  s koronavirusom, Razgovarajući s više pacijenata iz...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo