Afrička svinjska kuga na pragu BiH

0
25
Nema opasnosti za zdravlje ljude, šteta je isključivo ekonomska

Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, njen značaj je više ekonomski. Pojava te bolesti, osim što uzrokuje velika ugibanja svinja, povlači za sobom troškove oko uništavanja zaraženih životinja, naknade štete vlasnicima, kazali su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Podsjećaju da je afrička svinjska kuga (ASK) unesena prvi put na europski kontinent pedesetih godina prošloga vijeka. Po Europi i južnoj Americi se širila iz Španjolske i Portugala.

Za aktualnu epidemiju kriv je prijenos i ulaz virusa 2007. u Gruziju, odakle se bolest širila na Rusiju, Moldaviju, Ukrajinu, Kinu, Litvu, Latviju, Estoniju, Poljsku, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i posljednju u nizu europskih zemalja u kojoj se bolest, dosta neočekivano pojavila – Belgiju. Od zemalja u okruženju, pogođena je Srbija.

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest svinja od koje obolijevaju i domaće i divlje svinje, u formi hemoragične groznice, visokog procenta smrtnosti i do 100 posto.

Endemično, bolest je prisutna u subsaharskoj Africi, u populaciji divljih bradavičastih svinja, prijenos bolesti kod ovih svinja povezuje se s krpeljima iz roda Ornithodorus. Međutim, epidemiološki se uveliko razlikuje prijenos virusa između domaćih i europskih divljih svinja trenutno odvija u Europi.