spot_img
spot_img
Petak, 29 ožujka, 2024

Nezaposlenost mladih u BiH veća od 60 posto

Zabrinjavajući je podatak da 6,7 posto mladih u BiH prijevremeno napušta školovanje, navodi se u izvješću Direkcije

Direkcija za ekonomsko planiranja BiH u izvješću o socijalnoj uključenosti iznijela je zabrinjavajuće podatke o socijalnom statusu mladih, po kojima je stopa nezaposlenosti mladih u BiH veća od 60 posto. Čak 27 posto mladih ne traži posao, a 25 posto uključeno je u neformalno obrazovanje i samo 10 posto ih volontira, piše Večernji list BiH.

Zabrinjavajući je podatak da čak 6,7 posto mladih u BiH prijevremeno napušta školovanje. Nezaposlenost mladih jedan od razloga za napuštanje BiH i ona je najveća u regiji. U ovom dokumentu prezentirani su i podatci o materijalnoj uskraćenosti stanovništva u kojima stoji kako na prostoru BiH, više od polovice domaćinstava ne mogu si priuštiti najmanje tri od devet dobara i usluga (kvalitetna ishrana, nepredviđeni troškovi, grijanje, krov nad glavom, toalet i sl.), što pokazuje da domaćinstva iako nisu siromašna mogu biti materijalno uskraćena.

Mjerenje siromaštva u BiH se vrši na osnovu potrošnje domaćinstava, a u EU na osnovu prihoda domaćinstava. U nizu negativnosti koje karakteriziraju postojeće stanje bh. ekonomije stoji i podataka da BiH ima najniži rang u regiji prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja. Također bilježi nisko rangiranje prema EBRD Indeksu tranzicijskih reformi, a loša joj je i pozicija prema indeksu percepcije korupcije. Dokument koji Direkcija za ekonomsko planiranje BiH priprema pet godina, nastao je kao rezultat praćenja Strategije socijalne uključenosti i Strategije razvoja BiH.

Direkcija analizira socijalnu uključenost kroz posebno poglavlje u Izvještaju pod nazivom Socijalno uključivanje. Izvještaj analizira trendove četiri ključna sektora za socijalnu uključenost: zapošljavanje, socijalna politika, obrazovanje i zdravstvo. Zapošljavanje, sa aspekta socijalne uključenosti, se analizira kroz aktivne i pasivne politike zapošljavanja.

“Fokus je primarno na ranjivim grupama u koje spadaju: nezaposlene mlade osobe, dugoročno nezaposlene neaktivne osobe. Kad je u pitanju socijalna politika, u Izvješću se analiziraju socijalna davanja, mirovine, ustanove za socijalnu zaštitu i kao i ranjive grupe stanovništva. U sektoru obrazovanja naglasak je na predškolskom obrazovanju zbog niskog obuhvata djece tim vidom obrazovanja, dok je u osnovnom i srednjem obrazovanju, problem njegovo rano napuštanje kao i uključenost ranjivih grupa. Sektor zdravstva u pogledu socijalne uključenosti se analizira iz kuta dostupnosti zdravstvenom osiguranju, poboljšanjem kvaliteta zdravstvene zaštite uz efikasno korištenje zdravstvenih resursa”, stoji u pojašnjenju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Izvor

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti