5,5 posto veće plaće policiji, prosvjetnim djelatnicima, djelatnicima u upravi i ostalim proračunskim korisnicima

0
387
Sabor Županije Središnja Bosna danas je na svojoj 6. redovitoj sjednici održanoj u Travniku usvojio prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kojim je planirano da isti iznosi oko 243 milijuna maraka, što predstavlja povećanje za 6,5 milijuna maraka.

Ovim rebalansom je, između ostalog planirano povećanje bruto plaća za više od 5.200 proračunskih korisnika, za što je ukupno predviđeno oko 4,2 milijuna maraka dodatnih sredstava, odnosno za 5,5 posto, i to za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine.

Ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić (HDZ BiH) smatra kako je odluka o rebalansu Proračuna ŽSB za 2019. godinu i odluka o povećanju plaća proračunskih korisnika opravdana:

“Sabor ŽSB danas je na svojoj sjednici usvojio prijedlog izmjena Proračuna ŽSB za 2019. godinu koju je ministarstvo financija sačinilo, a Vlada ŽSB potvrdila na svojoj sjednici. Najznačajnije što je predviđeno ovim izmjenama jest povećanje osnovica za obračun plaća u Županiji Središnja Bosna – uposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju, zdravstvu, policiji, uposlenicima u tijelima uprave ŽSB i dr. Osnovica je povećana sa 270 na 285 KM odnosno to je povećanje za 5,5 posto”, kazala je ministrica Plavčić dodavši:

“Smatram da je ovo povećanje opravdano jer je na osnovu restriktivne politike koja je vođena posljednjih godina Županija Središnja Bosna županija sa najnižim plaćama u cijeloj Federaciji BiH, a osnovica u svim općinama Županije Središnja Bosna veća je nego ona na razini Županije Središnja Bosna. Proračun Županije Središnja Bosna danas je stabilan tako da je ovo povećanje u potpunosti opravdano. Isplata po sad uvećanim osnovicama kreće već od 1. srpnja 2019. godine.”

Također, zastupnici su raspravljali i o štetama prouzročenim poplavama na području Kantona Središnja Bosna i poduzetnim mjerama za otklanjaje šteta, a ovu problematiku u Saboru ŽSB aktualizirala je zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH). U raspravi je istaknuto kako su posljednjih mjeseci poduzete mnoge aktivnosti na saniranju šteta te kako je Vlada ŽSB donijela nekoliko odluka o izdvajanju jednokratnih financijskih sredstava za općine koje su proglasile prirodne nepogode, a među njima i za općinu Busovaču.

Iz Županijske uprave za civilnu zaštitu navode kako nadležne općinske službe ne dostavljaju projekte za preventivnu zaštitu koji u velikoj mjeri mogu spriječiti nove štete od poplava. Zastupnici u Saboru ŽSB apelirali su na sve načelnike općina u ŽSB, na Općinske službe za civilnu zaštitu te članove Kantonalnog stožera za civilnu zaštitu da pronađu mogućnosti i zaposle sposobne mlade ljude kako bi ojačali svoje službe, pisali projekte ta tako preventivno djelovali na prirodne nesreće.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.