spot_img
spot_img
Četvrtak, 18 travnja, 2024

U Novoj Biloj otkrivena spomen bista Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona u konvoju”Bijeli put”

U Novoj Biloj večeras je otkrivena spomen – bista Anti Vlajiću, ubijenom vozaču kamiona u konvoju “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojeg su ubili pripadnici Armije RBiH prilikom povlačenja konvoja prema području Gornjeg Vakufa pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom.

Spomen- bistu otkrio je večeras Tomislav Vlajić, sin vozača Vlajića. Povodom 25. obljetnice dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put” u dvorištu crkve Duha Svetoga u Novoj Biloj večeras je otkrivena spomen bista Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona.

Spomen-bistu Anti Vlaiću otkrili su članovi njegove obitelji, sin Tomislav sa svojom obitelji.

“Kada vidim danas ove ljude ovdje i sve što su pretrpjeli i što i dana trpe, teško je, ali vrijedilo je”, kroz suze je kazao novinarima Tomislav Vlaić.

U Novoj Biloj danas traje program obilježavanja 25. obljetnice dolaska konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”. Ante Vlajić bio je jedan od stotinu vozača kamiona u konvoju koji je iz Hrvatske došao u opkoljenu Lašvansku dolinu, a kojeg su ubili pripadnici Armije RBiH kada se konvoj povlačio iz Nove Bile prema teritoriju Gornjeg Vakufa pod bošnjačko-muslimanskom kontrolu. Za ubojstvo vozača Vlaića i kršenje međunarodnog humanitarnog prava ni do danas nitko nije kazneno odgovarao.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM