Subota, 20 kolovoza, 2022

350 godina prvog spomena župe Dobretići

Pročitajte i ovo

U nedjelju, 31. srpnja župa Dobretići proslavila je 350 godina od svojega prvog spomena. Za ovu važnu obljetnicu zajednice izdana je monografija i poštanska marka.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik u Sokolinama i župni upravitelj u Vrbanjcima fra Juro Aščić, najstariji svećenik pougarskoga kraja, uz koncelebraciju župnika fra Jure Tokalića i još sedam svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Juro je istaknuo opstanak naroda i ustrajnost u ljubavi prema zavičaju. Kazao je kako je narod pougarskoga kraja spremno prihvaćao žrtvu i imao nepokolebljivu vjeru, što ih je i očuvalo.

Liturgijsko slavlje animirale su časne sestre različitih družbi, a koje su rodom iz jajačkog, podmilačkog i dobretićkog kraja.

Nakon svete mise u crkvi je održano predstavljanje monografije urednika fra Drage Bojića Župa Dobretići u Pougarskom kraju, izdane početkom lipnja 2022.

Slavlje je nastavljeno u dvorištu crkve, na kome je predstavljena i poštanska marka koju je za ovu prigodu tiskala Hrvatska pošta Mostar.

Uslijedila je smotra folklora kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Inače, župa Sv. Antuna Padovanskog u Dobretićima nastala je odvajanjem od župe Jajce i pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Sadašnja crkva, izgrađena 1973., opljačkana je i razrušena u posljednjem ratu, a narod je protjeran. Danas broji 223 vjernika u 15 sela, a nazočnost velika broja vjernika za proslavu patrona pokazatelj je da narod ne zaboravlja svoj rodni kraj i uvijek mu se vraća.

Foto: Ivo Čakarić
Foto: Ivo Čakarić
Foto: Ivo Čakarić
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo