Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

32,5 milijuna Vlada RH šalje u BiH, novac stiže i u Busovaču

Pročitajte i ovo

Danas, 21. srpnja 2022. godine na 134. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je:

Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2024. godine koji predstavlja nastojanja Vlade Republike Hrvatske da sustavnim pristupom kroz definirane posebne ciljeve, mjere i aktivnosti u ovom području djelovanja pridonese nastavku provedbe i razvoja već započetih procesa koje Republika Hrvatska provodi s očuvanja, jačanja i razvijanja hrvatskoga nacionalnog identiteta.
Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom Vlada RH i ovaj put pruža važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta. U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna (što je znatno povećanje u odnosu na 2021. godinu kada su ista iznosila 25.000.000,00 kuna) i to za 148¬¬ projekata i programa : 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, po prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na temelju ove Odluke, Vlada Republike Hrvatske dodijelila je 110.000,00 kuna za adaptaciju, uređenje i obnovu prostorija Nogometnog kluba “Busovača”.

Prijedlog odluke o proglašenju projekta „Dovršetak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao jednoj od najznačajnijih kulturnih institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini, pruža se s ciljem očuvanja i njegovanja hrvatskog nacionalnog identiteta, afirmacije i promocije hrvatskog jezika, kazališne kulture i dramske tradicije. Dovršetkom izgradnje i opremanjem objekta, Hrvatsko narodno kazalište dobit će prostorne i tehničke mogućnosti i uistinu postati nacionalno kazalište s potrebitim sadržajem, kazalište koje će stvarati nove kulturne vrijednosti te će na taj način doprinositi svjetskoj promociji kulturne i povijesne baštine hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Bosne i Hercegovine.

Prijedlog odluke o dodjeli financijske potpore Bosni i Hercegovini radi ublažavanja posljedica potresa koji je dana 22. travnja ove godine pogodio područje Bosne i Hercegovine i to magnitude 6,1 po Richteru, s epicentrom kod Stoca, prilikom kojeg su znatno stradali Stolac i Čapljina. Financisjkom potporom će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svrhu saniranju posljedica potresa pomoći u oblažavanju šteta koje su nastale na javnim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima te prometnoj infrastrukturi.

Snimka 134. sjednice Vlade Republike Hrvatske održane dana 21. srpnja dostupna je u cjelosti na Youtube kanlu Vlade Republike Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo