Početna BIH Vjekoslav Bevanda: Potpisan sporazum za izgradnju vjetroparka “Hrgud” i otpadne vode...

Vjekoslav Bevanda: Potpisan sporazum za izgradnju vjetroparka “Hrgud” i otpadne vode u Zenici

0

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KFV) BiH Matthias Schmidt-Rosen potpisali su u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 milijuna eura za izgradnju vjetroparka “Hrgud” u Republici Srpskoj i sporazum o dodjeli granta od 13,5 milijuna eura za projekat prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.

Bevanda je nakon potpisivanja rekao da je kredit za izgradnju vjetroparka na području Trebinja alociran na Republiku Srpsku, da će projektom rukovoditi “Elektroprivreda Republike Srpske”, a rok otplate je 15 godina s mogućnosti odgode plaćanja od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom.

On je naglasio da će izgradnjom vjetroparka “Hrgud” Republika Srpska dobiti prvi objekat ovog tipa kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora.

“Nadam se da će projekt biti realiziran u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi”, rekao je Bevanda.

On je dodao da će grad Zenica dobiti grant od 13,5 milijuna eura za projekat prikupljanja i tretmana otpadnih voda, što će znatno imati ulogu na zaštitu životne sredine u tom gradu, ali i na kvalitet života svih građana.

Schmidt-Rosen je istakao je da ova dva ugovora predstavljaju prekretnicu djelovanja KFV-a, odnosno Vlade Njemačke u BiH.

“Postrojenje u Zenici će značajno doprinijeti zaštiti životne sredine kao i izvora vode dok je vjetropark `Hrgud` u Trebinju prvi takve vrste u Republici Srpskoj”, rekao je on.

Schmidt-Rosen je naglasio da je vjetropark “Hrgud” treći vjetropark koji KFV financira u BiH, te da je prvi “Mesihovina” u Federaciji BiH (FBiH) u završnoj fazi izgradnje i bit će operativan početkom iduće godine.

“Nije slučajno da smo danas ovdje jer se u Bonnu održava UN Globalna konferencija o klimatskim promjenama. Potpisivanje sporazuma o izgradnji vjetroparka smatram najboljim primjerom toga kako se globalni sporazumi primjenjuju konkretnim projektima na terenu”, dodao je on.

Schmidt-Rosen je izrazio zadovoljstvo što KFV ima značajanu ulogu u implementaciji danas potpisanih ugovora.

 

 

 

(Fokus.ba)