Uspješno završeni 22. Dani planinara PS Herceg Bosne

0
228
Udruga planinara „Raduša“ iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa proteklog vikenda bila je uspješan domaćin tradicionalnoj manifestaciji, 22. Danima planinara Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Više stotina planinara iz 50 društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uživalo je u upoznavanju ljepota planine Vranice, njenih vrhova Nadkrstaca i Ločike, ali i u odlično organiziranom druženju, sportskim natjecanjima i drugim sadržajima.

Dane planinara službeno je otvorio predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne, Dragan Radeljić, a sudionike ove manifestacije pozdravila je i potpredsjednika Hrvatskog planinarskog saveza, Jadranka Čoklica.

Planinarima je posebno zanimljiva bila prezentacija uspona ekspedicije „Vlaji na Himalaji“, koja je upriličena kod planinarskog doma Radovina, na 1.485 m n/v. Dojmove s ove ekspedicije po prvi put su u Bosni i Hercegovini planinarima prenijeli članovi ekspedicije Stipe Božić i Vedran Mlikota.

Stipe Božić je, u pratnji tajnika UP „Raduša“, Stipe Žuljevića, upalio i logorsku vatru, a susreti su bili prigoda i za proslavu 92. rođendana Ivana Karačića, člana HPD „Prenj 1933.“ Mostar, inače najstarijeg sudionika ove manifestacije.

Sudjelovali i busovački planinari iz PD “TIM” Busovača

Na ovogodišnjim Danima planinara PS Herceg Bosne sudjelovali su i naši planinari iz Busovače – članovi PD “TIM” Busovača. Njihove doživljaje predstavit ćemo u nekoliko statusa koje su objavili na Facebook stranici te uz nekoliko fotografija. 🙂

“Ekipa PD TIM sastavljena od iskusnih planinara i mladi planinarki krenula je ovaj put na dane planinara HB koji se ove godine održavaju na Vranici. I ove godine smo odlučili otići na Radovinu pješice. Odlučili smo napraviti i nešto korisno pa smo markirali planinarsku stazu sa Busovačkih staja, preko Šćitskog dola, Luške, Mokre ravni, Kamenjače, Hana, Javorovače pa sve do Vlaške ravni u dužini od 13,5 km, da bi put nastavili do Zlatana gdje smo prespavali. Put smo nastavili preko Travničkih vrata, Vidikovca, Sarajevskih vrata, Vrljike i stigli na odredište do planinarskog doma UP Raduša na Radovinu. Dužina cijele dionice je 32,5 km koju su naše mlade planinarke odradile bez ikakvih problema i zato smo ponosni na njih. Od Zlatana nam se pridružio naš mladi član društva. Ostatak društva je došao sa vozilima i logistikom tako da smo u konačnici imali naših 15 članova i bili smo među brojnijim društvima. Malo nas je al’ nas ima! ❤

Prvi dan hodnje smo odlučili uzeti najdužu stazu koju od nas nitko nije prošao preko Dobruške Vranice i nismo se pokajali. Uživali smo u prekrasnom pogledu berući borovnice, vidjeli jezero, fascinirali se pogledom sa Vidikovca na Vrbasku dolinu, zatim došli na Babinu gredu i posjetili Babinu pećinu, da bi zaokružili turu silaskom kroz bukovu šumu i došli na odredište. Sve u svemu još jedan lijepi dan koji je završio gledanjem dokumentarnog filma Vlaji na Himalaji i iscrpnim pojašnjenjima Stipe Božića i Vedrana Mlikote i za kraj dana glazba uživo. Malo nas je al’ nas ima!

I četvrti dan na Vranici bili smo aktivni te osvojili najviši vrh Vranice Nadkrstac 2112 m/nv te posjetili Ždrimački slap nakon kojeg smo otišli kući umorni ali sretni. Hvala domaćinima na gostoprimstvu, dobroj organizaciji i vidimo se ponovno. Malo nas je al’ nas ima!”