Početna BIH Umirovljenici prijete velikim prosvjedima!

Umirovljenici prijete velikim prosvjedima!

0

Delegacija Vlade Federacije BiH i predstavnici Saveza udruženja umirovljenika/penzionera u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar na današnjem sastanaku u Sarajevu, koji je održan zbog novonastale situacije u vezi novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, zaključili su da će buduće mirovine biti onolike koliko su zarađene s radnim stažom i uplaćenim doprinosima.

Federalni premijer Fadil Novalić na pres-konferenciji podcrtao je da se radi isključivo o Prijedlogu zakona koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a utvrdila Vlada Federacije BiH.

Na osnovu toga, poručeno je, da Prijedlog zakona o PIO/MIO nije ni premijerov, a ni resornog ministra.

“Mi smo do sada imali korektnu, a prije svega konstruktivnu suradnju s umirovljenicima. Rezultat toga je ovaj zakon o PIO/MIO” – kazao je Novalić.

Također, jedan od zaključaka sastanka je da “nema nikakvih privilegija za bilo koga”.

U tom smislu, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača osvrnuo se na nedavne zahtjeve policajaca, te pojasnio da je nakon analiza utvrđeno da bi mirovine policijskih službenika bile manje za 25 do 30 posto.

“To bi ovu kategoriju dovelo u nekorektan položaj” – rekao je Drljača, dodajući da će o tome konačnu odluku donijeti Vlada većinom glasova, kao i o još 100 amandmana, koji su dostavljeni na predloženi tekst zakona o PIO/MIO.

” Vlada i penzioneri su i dalje opredijeljeni tražiti zajednička rješenja kako bi se stvorila prohodnost u Parlamentu FBiH. Također, dogovoreno je da se održi sastanak u Parlamentu FBiH gdje bi prisustvovali predstavnici našeg Saveza i Saveza županijskih udruga. Tom prilikom izložili bi sve ono zašto se zalažemo, jer su naši zahtjevi koje smo postavili minimalni, opravdani i ugrađeni u Prijedlog zakona o PIO/MIO, a mi ispod toga ne možemo ići”  kazao je predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

Ukoliko se novi zakon ne usvoji do Nove godine naglasio je da će umirovljenici/penzioneri izaći na masovne prosvjede navodeći da će Štab za prosvjedee biti u stalnom zasjedanju do Nove godine.