U Vitezu ponosni zbog novih čitatelja

0
50
Dok godinama biblioteke bilježe pad broja čitatelja, Gradska biblioteka Vitez konstantno napreduje.

Tako su, kaže direktorica Darija Čuturić, u prošloj godini imali čak 70 čitatelja više nego godinu prije, što je rezultat stalnih aktivnosti koje tim ove biblioteke provodi nekoliko godina unatrag.

Imamo 70 čitatelja više nego godinu prije, što samo pokazuje koliko naša angažiranost može animirati nove čitatelja – rekla je Čuturić.

Uspješne akcije

Mnogobrojne akcije ogledaju se kroz one za izbor najčitatelja po raznim kategorijama, štandu za razmjenu knjiga, gostovanja književnih autora, predavanja, izložbi i slično.

Najčešći korisnici fonda biblioteke, zahvaljujući akciji snižene cijene za školarce, su viteški učenici. Naime, od ukupno 620 čitalaca čak 500 je učenika, dok je 88 odraslih, 14 penzionera, 13 studenata i petero djece iz predškolskog odgoja.

Posebno vrijedna akcija je ona nazvana „S lektirom u školu“, koja je bilježila izuzetno dobar odziv djece.

Sve ove statistike s povećanjem broja članova upisanih tijekom akcija s nižom članarinom s jedne strane govore o potrebi djece za knjigom, a s druge o nižoj platežnoj moći stanovnika – kazala je Čuturić.

Nevraćene knjige

Ipak, da nije sve bajno, pokazuju i podaci o nevraćenim knjigama.

Na razne načine pokušavamo utjecati na savjest korisnika, ali neki čitatelji odluče zadržati knjige i nakon što im pošaljemo opomene. To nam svakako usporava povećanje knjižnog fonda, ali i umanjuje broj knjiga, posebno onih koje je teško nabaviti ili koje su većeg cjenovnog ranga – kazala je Čuturić.