Početna BIH Trodnevnica svetom Anti u Busovači (FOTO)

Trodnevnica svetom Anti u Busovači (FOTO)

0
Župa Busovača slavi svog zaštitnika – blagdan svetog Ante Padovanskog.

U župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači sinoć je započela trodnevnica jednom od najomiljenijih svetaca u našim krajevima i našem dragom zaštitniku župe Busovača, svetom Anti.

Jučerašnju svetu misu predvodio je fra Josip Tomas – župnik iz Novog Šehera, a večerašnje misno slavlje, uz koncelebraciju još šest svećenika i prepunu župnu crkvu, predvodio je naš Busovljak i trenutni župnik župe Vareš – fra Mirko Majdandžić. Uz fra Mirka, našu župu su posjetili i vareški tamburaši pod ravnanjem prof. Igora Hingera koji su uveličali misno slavlje.


Trodnevnica sv. Anti:

Uvodna molitva

Sveti Anto, evanđeoski naučitelju riječju i životom, ljiljane čistoće i nevinosti,pravi sljedbenice i prijatelju Kristov, isprosi nam od Boga milost da i mi živimo po evanđeoskoj poruci u pravednosti i čistoći svoga kršćanskog poziva i u ljubavi Kristovoj. Dubokom vjerom i čistim ufanjem preporučujemo se tvojemu moćnom zagovoru kod Boga sada i uvijek,a posebno za ustrajnost u milosti Božjoj do sretna prijelaza u blaženu vječnost. Amen. (Moli se svaki dan prije razmatranja)

PRVI DAN SVETI ANTO SA SVETIM PISMOM U RUCI

Razmatranje.

“Ispunilo se vrijeme, blizu je Kraljevstvo Božje. Obratite se i vjerujete u Radosnu vijest””Te je Spasiteljeve rijeci sv. Anto prihvatio svim srcem i svom dušom. Znao je da je, kako je sv. Pavao preporučivao Crkvi i Rimu,”uistinu sve sto je nekoć napisao, napisao nam za pouku, da strpljivošću i utjehom, koje daje Pismo,trajno imao nadu”kao i da je”Bog nekoć u mnogo navrata i na mnogo načina govorio očima po prorocima, i na kraju,to jest u ovo vrijeme,govorio nam po Sinu”Zato je marljivo proučavao Sveto Pismo, posebno Evanđelje, to jest nauk i život Isusa Krista. I ne samo proučavao nego i na najdostojniji način živio po nauci i primjeru Kristovu, prihvativši i one evanđeoske savjete koji će ga po uzoru sv. Franje učiniti njegovim savršenim nasljednikom i dovesti do vrhunca svetosti. Znajući da je kraljevstvo evanđelje jedini siguran put spasenja, neumorno je propovijedao njegovu radosnu vijest i drugima, kako bi i oni spoznali da je Isus zaista za sve “Put ,Istina i Život” zbog Antina evanđeoskoga života,učenja i požrtvovna propovijedanja Božje poruke čovjeku. Crkva ga je zasluženo odlikovala naslovom “Evanđeoskog naučitelja”

DRUGI DAN: SVETI ANTO S LJILJANOM U RUCI

Razmatranje

“Blaženi čista srca jer će oni Boga vidjeti”, proglasio je Isus u Govoru na gori. Tim je riječima Krist naznačio da je uvjet vječnoga spasenja čistoća života na zemlji. Kršćanska čistoća može se shvatiti u užem smislu rijeci kao doživotno i vjerno djevičanstvo,u širem smislu kao posebna krepost za sve staleže,i napokon u našem ,općem smislu riječi, kao čistoća savjesti, kao odsutnost grijeha,kao pravednost pred Bogom i ljudima. Na doživotno djevičanstvo Bog poziva samo neke, no na stalešku čistoću savjesti poziva sve bez razlike.

”U miru sa svima težite za spasenjem i posvećenjem bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina” kaže sv. Pavao. I opet:”Bog nas uistinu nije pozvao ka nečistoći, nego k posvećenju!”

Sv. Anto bio je uzor čistoga života. Svi su poznavali njegovu nevinost i svetost,pa su s pravom djeca prigodom njegove smrti klicala po Padovi:
”Umro je svetac,umro je svetac” Bogu je u zreloj mladosti zavjetovao djevičanstvo. Da u tom ustraje,prihvaćao je nužnu strogost života. Odlikovao se u svim kršćanskim krepostima u herojskom stupnju,osobito u ljubavi prema Isusu i bližnjemu. Proveo je život koji je dostojno simboliziran bijelim ljiljanima u njegovom naručju…

TREĆI DAN: SVETI ANTO S DJETETOM ISUSOM U NARUČJU

Razmatranje

Ljubav prema Božjoj rijeci,Svetom pismu,posebno Evanđelju,vodila je sv.Antu do upoznavanja i ljubavi prema Isusu Kristu.Njegova čistoća i nevinost činile su ga dostojnim da s njime bude najintimnije sjedinjen. Za Krista je htio umrijeti,njemu se jednom posvetio svojim redovničkim i svećeničkim djevičanstvom,s njime je u molitvi provodio svoje najradosnije časove,njega je propovijedao kao Otkupitelja i Spasitelja svih ljudi. Kao sto je njegov serafski otac sv.Franjo na La Verni ugledao razapetoga Krista i primio njegove svete rane,tako je Anto u Camposampieru bio za svoju ljubav prema Isusu nagrađen time da ga je video svojim očima i primio u svoje naručje.
Ako smo pravi štovatelji sv.Ante onda ćemo i mi ljubiti i nasljedovati Isusa Krista. Prava pobožnost prema ovom ljubljenom našem svecu jest jedno ona koja nas ,po njemu ,vodi k Spasitelju Bogu,koja nas čini takvom Božjom djecom kakvom nas nebeski otac želi,za naše dobro i vječno spasenje:da vjerujemo u njega i da ga ljubimo ne samo riječju nego i dijelom. Nema drugog imena pod nebom-osima imena Isusa Krista-po kojemu bismo se mogli spasiti,kaže sv.Petar, a sam Isus opet upozorava: ”Neće svaki koji mi govori:Gospodine,Gospodine!’ući u kraljevstvo nebesko,nego onaj koji vrši volju moga nebeskoga Oca!”